05/24/11 18:11
(http://www.klassa.bg/)

252 полета бяха анулирани заради вулкана Гримсвьотн

Пепелта от избухналия в събота исландски вулкан Гримсвьотн засегна полетите в европейското въздушно пространство, но според властите е малко вероятно да се стигне до ситуация, подобна на миналогодишната, когато избухна вулканът Ейяфятлайокутл. Исландското небе бе затворено през уикенда, а до вчера стотици полети от Англия, Шотландия и Северна Ирландия бяха отменени на компаниите British Airways, ЕasyJet, Ryanair, Aer Lingus, Loganair, Flybe и KLM, предаде Си Ен Ен. Метеоролозите предупредиха, че ветровете могат да издухат пепелта към най-натовареното летище в Европа - лондонското „Хийтроу“. Има вероятност и някои скандинавски летища да бъдат затворени.
По информация на Европейската служба за контрол на въздушния трафик „Евроконтрол“ най-малко 252 полета са отменени вчера, предаде Би Би Си. Компанията Ryanair оспори отменянето на някои полети, след като направи тестови курс над Шотландия. Превозвачът твърди, че 90-минутният полет на 12 500 метра е показал, че „няма видими облаци от вулканична пепел или доказателства за следи от пепел по корпуса, крилата и двигателя на самолета“.
Проф. Джилиън Фолджър от университета „Дърам“, която откри станция за проучвания на Гримсвьотн през 1996 г., успокои с думите: „Слава Богу, той утихва. Когато изригването започна в събота, началото беше с гръм и после огромно изригване, подобно на катаклизъм.....И тъй като започна така мощно, вулканът ще затихне много бързо... Мисля, че щетите ще бъдат по-малко от миналата година.“
Пепелта от изригването на вулкана Ейяфятлайокутл през април 2010 г. причини затваряне на голяма част от въздушното пространство в Европа, като засегна милиони пътници и струваше на самолетната индустрия повече от 2 милиарда долара, коментира Си Ен Ен.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване