05/24/11 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Wikileaks-Биволъ: Оставката на Румен Петков спасила България от предпазна клауза

Татяна Дончева правила характеристика на вътрешния министър в посолството на САЩ

Румен Петков. Снимка: от тв екрана

Бившият вътрешен министър Румен Петков, който в момента е в открит конфликт с американския посланик Джеймс Уорлик, е подробно анализиран от американските дипломати в София от встъпването си в длъжност през 2005, до оставката му през пролетта на 2008 г.

Първата характеристика на Петков е дадена в неподписана грама от юли 2005, представяща предложението за миноритарно правителство на Сергей Станишев след парламентарните избори [05SOFIA1329]. Като кмет на Плевен, той е подозиран в корупция - пише американският дипломат.

Следващата, доста по-подробна характеристика на Петков е изпратена във Вашингтон след срещата му с посланик Байърли в началото на септември 2005 в грама с гриф СЕКРЕТНО [05SOFIA1618]. Само ден по-рано Петков е обявил за намерението си да назначи граждански съветнически борд към МВР, съставен от бивши изтъкнати кадри на ДС, водещи членове на “Генералското движение… имащи силни връзки с руския бизнес”. Цитирани са имената на Любен Гоцев и Бриго Аспарухов. Публично Петков защитил избора си и подчертал, че членовете на гражданския съвет няма да имат достъп до класифицирана информация, а в частен разговор с посланика омаловажил влиянието им като казал, че “тези стари измамници само се събират в четвъртъците, за да клюкарстват”. Това очевидно се отнася за т.нар. митичен генералски кръг, познат под името “Монтерей”.

Посланикът оценява Петков като човек с “остаряло мислене”, въпреки че е само на 43 г. Той има слабост към старите комунисти и “червените бизнесмени”, но и “тънко ухо” за връзките с обществеността. Петков прави впечатление на прагматик. “За добро или за лошо, Петков ще бъде много по активен от сомнабулния си предшественик (Петканов)”, смята посланика.

В края на септември Байърли докладва, че след натиск от опозицията и от американската страна Петков се е отказал от съветническия борд на “старите измамници” [05SOFIA1685]. Татяна Дончева разказала в посолството подробности от кухнята на БСП, свързани с този ход на Петков. Според нея Петков има топли връзки с Генералите, въпреки, че не е част от тяхното движение и е по-близък до реформисткото крило в бившата комунистическа партия, към което се числят Първанов и Станишев. Той обаче направил жест към Генералите, за да си подсигури преизбиране като зам.-председател на БСП на предстоящия конгрес на партията и за да неутрализира недоволството им, че не са наложили свой кандидат като министър на вътрешните работи.

Скандалът

Американските дипломатически грами изтекли през Wikileaks дават интересни детайли от драматичната двуседмична борба на Румен Петков да запази поста си през 2008 г., която завърши с неговата принудителна оставка.

Скандалът около Петков се завихри покрай случая със сръбския наркотрафикант Куйович (наречен цветисто от министъра “Муйович - Уйович”), за когото се разбра, че е получил редовни български документи с подписа на бившия главен секретар на МВР Илия Илиев.

За капак стана ясно за срещата на Петков с “оперативно интересните” Братя Галеви на басейн Спартак, осъществена с посредничеството на Алексей Петров. Тогава Румен Петков разсекрети Петров като агент на службите и прокуратурата му заведе дело за разгласяване на държавна тайна.

Махането на влиятелния Петков не е лесна задача, пише посланик Байърли в грама датирана от 1 април 2008 [08SOFIA192]. Петков имал тесни връзки с президента Първанов и значителен авторитет в местните структури на БСП. Наричали го “Регента”, заради близостта му и с неопитния Сергей Станишев. Вътрешни хора от БСП разказали, че връзките на Петков с противоречиви бизнесмени и организираната престъпност датират от времето, когато е бил заместник-председател на партията и е уреждал финансиране за БСП от СИК и други сенчести групировки.

Посланиците ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване