05/24/11 17:55
(http://www.klassa.bg/)

Кирилицата няма да отмре в епохата на SMS-ите и интернет форумите

Три четвърти от пълнолетните българи у нас предпочитат да четат и пишат на кирилица, когато използват компютър или мобилен телефон. Данните са от най-новото национално представително социологическо проучване на ББСС „Галъп интернешънъл”, проведено по поръчка на вестник „Класа”.
В навечерието на Деня на славянската писменост и култура попитахме българите за навиците и предпочитанията им, що се отнася до употребата на кирилицата и латиницата при писане и четене от мобилен телефон и компютър. В началото на бума на мобилните телефони и интернета мнозинството от българите използваха основно латинската азбука, за да се изразяват в чатовете, форумите или когато пишеха SMS-и. Добрата новина е, че въпреки всичко кирилицата днес е предпочитаната азбука на българите и в технологичното пространство. А българският език е предпочитан пред другите езици при менютата на компютрите и мобилните телефони.
Празникът на славянската писменост и култура 24 май заема второто място в класацията „Най-български празник” според анкетираните. Първото място заема националният празник 3 март, споменат от 45% от анкетираните. 28% от българите номинират 24 май за най-свещен български празник. Празникът получава значително повече подкрепа от висшистите, модерните българи и българите с висок материален статус.
Добрата новина е, че празнуваме и харесваме празника на славянската писменост не само заради факта, че е почивен ден. Фактите сочат, че българският език и кирилицата са масово използвани и в контекста на високите и модерните технологии. 72% от българите, които са на „ти” с SMS-ите и компютрите, твърдо заявяват, че предпочитат да използват славянската азбука, когато се информират или изразяват по електронен път. Привържениците на писането и четенето на български, но на латиница са само 23%. Навикът за писане на латиница в интернет или на мобилния телефон е по-често срещан сред хората до 25-годишна възраст.
Равни дялове от анкетираните пълнолетни българи се изразяват с български и с латински букви, когато пишат кратки текстови съобщения на мобилния си телефон (SMS-и). 48% от потребителите на мобилни услуги пишат кратките си текстови съобщения на български с латински букви, а 46% използват славянската азбука, за да изписват мобилните си писма. Данните сочат, че с нарастване на възрастта все по-голяма част от потребителите се обръщат към кирилицата при писането на SMS-и. Това все пак не означава и че всички млади хора пишат на латиница – 38% от младите между 18 и 25 години използват кирилица за SMS-ите си.
Три четвърти (73%) от потребителите на мобилни услуги ползват телефоните си с меню на български език. Само един от десет потребители на джиесем мрежата работят с меню на чужд език. Когато става въпрос за компютърен софтуер, процентът почитатели на българския език е малко по-нисък – малко над половината от работещите с компютър имат операционна система и/или софтуерни програми на български език.

Изследването е проведено през първите дни на месец април, национално представително е и обхваща 996 пълнолетни българи чрез пряко интервю по домовете. Един процент от извадката отговаря на 58 хиляди души, максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%. Методиката е сравнима с всички ежемесечни редовни сондажи на „Галъп интернешънъл” в България от 1992 година.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване