05/24/11 18:23
(http://www.klassa.bg/)

Русия държи на фиксирана цена за АЕЦ "Белене"

Русия остава на позицията си за фиксирана цена на АЕЦ "Белене", обявиха от "Росатом" и отново увериха, че проектът отговаря на най-високите стандарти за сигурност, съобщи вчера БНР от Брюксел. Сега сменяме формата за определяне на стойността – цената ще е фиксирана и няма да се променя, докато не завършим строителството, заяви Кирил Комаров, заместник-директор на "Росатом". В преговорите досега от руска страна настояват за цена от 6,3 млрд. евро за централата. Български представители вече определиха този вариант като по-скъп и неизгоден.
Във видеоконферентна връзка от Москва с Брюксел и Лондон България беше многократно спомената сред държавите, в които Русия планира да строи нови ядрени мощности, отговарящи на най-високите стандарти за безопасност. Няма причини заради поуките от „Фукушима“ да променяме нищо в плановете за "Белене", защото централата е проектирана така, че да устои на всякакви възможни предизвикателства и инциденти”, каза Комаров. На предстоящата среща на Г-8 в Довил , Франция, руският президент Дмитрий Медведев ще лансира нова инициатива за ядрена безопасност, която предвижда повече отговорности за правителствата в страните с атомни централи. Стрес тестовете за ядрените централи в ЕС трябва да важат и за съседните на общността страни. Това предложение бе подкрепено от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който се срещна с енергийния комисар Гюнтер Йотингер по време на Шестия европейски форум за ядрена енергетика в Прага. Очаква се през следващите седмици да бъде постигнато съгласие между страните от ЕС за обхвата и критериите на стрес тестовете. В АЕЦ „Козлодуй” от края на март вече се провеждат такива изпитания по националните критерии. Те ще бъдат съобразени с европейските критерии и ако е необходимо, ще се направят допълнителни изследвания, обясни Трайков.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване