05/25/11 18:30
(http://www.klassa.bg/)

Борим демографския срив с допълнителни 4,5% от брутния продукт

До 2050 г. демографският натиск ще изисква допълнителни разходи средно по 4,5% от БВП на европейските страни, сочат дългосрочните оценки на ЕК. Същевременно заради националната специфика на демографските процеси този натиск върху публичните финанси в България ще бъде много по-висок, алармираха от Икономическия и социален съвет (ИСС). Неговият председател проф. Лалко Дулевски обясни за „Класа“, че механизмът на прогнозата на ЕК се основава на процентното увеличение на хората в пенсионна възраст. Но съвкупните демографски процеси в България показват, че натискът върху публичните финанси може да е много по-висок, ако няма превенция дотогава.
Очертаващите се съотношения работещи-пенсионери ще създават последващи напрежения пред бюджета на страната, ако в бъдеще не се постигнат значително по-високи темпове на растеж на производителността на труда. През последните 3-4 десетилетия в България са се развили процеси, като растяща безработица, ранно отпадане от училище, съчетани със застаряваща нация, които ще изискват допълнителни бюджетни средства и когато ги прибавим към преките разходи за пенсии, ще се окаже, че бремето върху публичните финанси ще е многократно по-голямо, отколкото за останалите държави в ЕС, предупреди Дулевски.
Демографските проблеми са много сериозни, но се разглеждат от време на време. Не се работи системно и стратегически върху проблемите с кадрите, коментира за „Класа“ Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал. По думите му още преди кризата сме усетили липсата на човешки ресурси. „Тогава говорихме за регулирана емиграция към трети страни. От тогава до сега подобен натиск няма и не стои толкова остро. Но погледнато в средносрочна перспектива, в България няма да има подготвени и висококвалифицирани кадри и това ще е причина страната да не успее да постигне поставените национални цели за развитие“, заяви председателят на работодателската организация и препоръча на правителството да мисли как да осигури приток на кадри от западноевропейски страни, както и да води последователна политика за насърчаването на имиграцията на висококвалифицирани служители. Според Камен Колев, зам.- председател на БСК, пред нас стои парадоксът, че има ръст на безработицата и голямо търсене на квалифицирани кадри. От синдикатите заявиха, че действията на правителството трябва да са резултат от национален консенсус. Според Константин Тренчев, председател на „Подкрепа“, една марка няма да разреши въпроса и е необходим сериозен пакет от бъдещи действия.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване