05/25/11 16:56
(http://www.klassa.bg/)

Вулканът Гримсвьотн спря да изригва, авиотрафикът се възстановява

Исландският вулкан Гримсвьотн спря да изригва вчера и положението по европейските летища започва да се нормализира, въпреки че облакът с изхвърлената преди пепел се движи към Швеция и Русия, предаде Ройтерс. От кратера на вулкана излиза вече само пара. Геофизиците още не са потвърдили официално, че вулканичната дейност е спряла. Облакът напусна преди ден Великобритания и се насочи към Северна Германия, Скандинавия, Полша и Балтика.
Вчера сутринта в Германия бяха отменени около 700 полета, но постепенно следобед започнаха да възобновяват работа засегнатите летища – Бремен, Хамбург и накрая Берлин.
Големите германски летища във Франкфурт и Мюнхен не бяха засегнати. Бе отворено въздушното пространство над Шотландия и Дания. Полските летища не бяха блокирани, защото концентрацията на вулканични частици във въздуха бе слаба. Руските метеоролози очакваха късно в сряда облакът да достигне Ленинградска област и летище „Пулково“. Но според „Росавиация“ няма повод за анулиране на полети.
Генералният директор на гражданската авиация на Франция Патрик Гандил съобщи, че въздушното пространство на страната няма да бъде затваряно. „Според мен няма никакви проблеми на такава ниска височина нито днес, нито ще има утре и вдругиден“, каза той .
При изригването на Гримсвьотн в събота вулканичният стълб се издигаше на 20 км височина, докато във вторник тя бе само 2 км.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване