05/25/11 18:54
(http://www.klassa.bg/)

Инвеститори в енергия от слънце се отказват, може да съдят България

Заради планираното намаление с над 30% на цените на тока от слънце инвеститорите във фотоволтаици се отказват от проектите си у нас. Южнокорейската компания RES Technology може да заведе и съдебен иск срещу страната ни заради изменения на обстоятелствата на инвестицията си. Корейската банка за развитие ни предупреди, че не приема промяната в приходите за финансирането на проекта ни, обясни вчера Йон Кю-хан, изпълнителен директор на RES Technology, по време на публичното обсъждане на цените в ДКЕВР. Компанията, заедно с дружеството SDN, вече е инвестирала 100 млн. евро в проекта си за фотоволтаичен парк край великотърновското село Самоводене. От дружеството планираха паркът им да бъде с мощност 42 мвт и да вложат 150 млн. евро в него.
Заради отказа на Корейската банка за развитие да отпусне средствата, вече сме спрели всичките си поръчки, а се планираше до 5 месеца да завършим обекта, обясни Кю-хан. По думите му новият Закон за енергията от възобновяеми източници рязко намали тарифите с 44%, което може да доведе до фалит на инвеститорите. „Ако законът и цената на тока от фотоволтаици останат такива, най-големият инвестиционен спор между българското и южнокорейското правителство ще започне от това“, добави Кю-хан.
Голяма част от инвеститорите са разочаровани от предложенията на ДКЕВР, заяви вчера и Митсушиге Мори, втори секретар на японското посолство у нас. Преди време от корпорацията „Тошиба“ заявиха, че ще изграждат 10 мвт слънчев парк в района на Ямбол, като в него смятат да вложат 73 млн. лв.
Новият закон е спрял и планирана инвестиция в сектора на „Шнайдер Електрик“, обясниха вчера експерти от бранша. Мениджърът на американската компания AES Solar Анелия Ърдли също заяви, че новите цени на тока от слънцето правят проектите почти невъзможни за финансиране и реализиране.
Според нея нормата на възвръщаемост от тях ще бъде около 9%, ако се приемат новите по-ниски цени. Това не са преференциални цени, те ще бъдат такива, ако нормата на възвръщаемост е около 20%, коментира Велизар Киряков, председател на Асоциацията на производителите на екологична енергия. Според него от решението на енергийния регулатор не става ясна методологията при определянето на цените, както и няма прозрачност при вземането на решенията за тях.
Към предложението на ДКЕВР възражения имаха единствено инвеститорите в слънчеви централи, докато тези, които влагат в производство на ток от ВЕЦ и биомаса, останаха доволни. От регулатора припомниха, че цените на енергията от биомаса ще бъдат увеличени с около 25% след приемането на промените в тарифите. „Очаквам инвеститорите в големи слънчеви централи да се оттеглят и фирмите да се концентрират в проекти с малки инсталации в градските райони“, каза председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Той обясни, че цената на тока от слънцето за големите проекти ще поевтинее до 485 лв./мвтч, докато енергията от биомаса поскъпва до 234,45 лв./мвтч. Новите тарифи се очаква да влязат в сила в през юни.
Ако цените не бяха така коригирани, в следващите 2-3 години зелената енергия у нас щеше да поскъпне с 10%, обясни Семерджиев. Той отново потвърди, че от юли токът за потребителите се очаква да се повиши с не повече от 1,5%. Възможно е да има и поскъпване на природния газ след месец, но то ще бъде минимално, прогнозира още той.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване