05/25/11 21:50
(http://e-vestnik.bg/)

Нов роман за Джеймс Бонд от днес в цял свят. Авторът Дивър: Бих се радвал да посетя България

Джефри Дивър. Снимка: издателство “Ера”

От днес на пазара в цял свят излиза нов роман за агент 007 Джеймс Бонд, написан от американския автор на криминални бестселъри Джефри Дивър. Романът „Картбланш” излиза и на български от издателство „Ера”. Издателите, закупили правата за издаване на романа, нямаха право да пускат книгата преди 26 май, както и да издават повече информация за сюжета. Целта е „Картбланш” да се появи в един и същи момент в цял свят. Избраната дата, 26 май, е два дни преди 103-ия рожден ден на Ян Флеминг, прочутия създател на Джеймс Бонд. Официалното представяне на „Картбланш” ще се състои днес на емблематично място в Лондон, свързано със сюжета на романа.

Писателят Джефри Дивър е избран да напише поредния роман за най-известния шпионин в света от наследниците на писателя Ян Флеминг. Това решение може би ще изненада феновете на превърналия се в британска институция Джеймс Бонд, тъй като „Картбланш” е едва вторият роман за агент 007, написан от писател, който не е британец.

Но изборът не е случаен. Джефри Дивър има зад гърба си 28 романа, а общите продажби на книгите му в цял свят надхвърлят 20 млн. копия. Романът му „Колекционерът на кости“ бе екранизиран с голям успех през 1999 г. В ролята на парализирания детектив се превъплъти Дензъл Уошингтън, а неговата партньорка изигра Анджелина Джоли. В „Картбланш” майсторът в криминалния жанр Джефри Дивър се придържа към образа на Бонд, създаден от Флеминг, и уникалната атмосфера от книгите му.

Дивър беше любезен да отговори специално на въпроси за българските читатели, със съдействието на издателство “Ера”.

- Господин Дивър, най-напред поздрави от България, страната, в която вашите романи са изключително популярни и вие традиционно сте в челните места на БГ класациите на най-четените чужди автори. Българските ви читатели очакват с нетърпение да научат нещо повече за най-новата ви книга.

- Здравейте, Петър. Благодаря много за интереса на всички вас - в България.

- В началото на тази година се заговори за новия роман за Джеймс Бонд. Тогава за пръв път научихме, че името му ще бъде „Картбланш”. Къде и как научихте, че честта да се допишат подвизите на легандарния герой на Ян Флеминг се е паднала на Вас?

- Преди 7-8 години моята книга Garden of Beasts („Градината на зверовете”) спечели наградата на името на Ян Флеминг „Стийл Дегър”, връчвана от Асоциацията на писателите криминалисти в Англия. В моето слово отбелязах, че тази награда наистина е голяма чест за мен, тъй като израснах с книгите за Джеймс Бонд и той ми е оказал огромно влияние. Явно наследниците на Ян Флеминг и хората, работещи в компанията, управляваща авторските му права, са обърнали внимание на моите думи, защото преди около 18 месеца се свързаха с мен и ме попитаха дали проявявам интерес да напиша следващото продължение в серията за Джеймс Бонд. Обмислях предложението само една минута и се съгласих.

- Бихте ли разказали имаше ли надпревара кой да го напише и защо вие приехте предизвикателството да се заемете с това?

- Нямаше надпревара. Наследниците и служителите на компанията ме попитаха дали имам интерес. Приех предизвикателството, защото си мислех, че ще зарадвам почитателите си, а и защото исках да сближа великия образ на Джеймс Бонд с читателите, да го „запозная” с хората по света, които не са чели книгите за него.

- Знаем, че Флеминг се е вдъхновявал от екзотичните места по света. Така ли е и с вас?  Какво екзотично място ви вдъхнови, за да разположите в него сюжета на „Картбланш”? Бяхте ли на подобно място или карахте на вдъхновение, без да сте го виждали? ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване