05/25/11 17:04
(http://www.klassa.bg/)

Пак отлагат старта на газопровода „Набуко“?

Стартът на газопровода „Набуко“, който трябва да осигурява природен газ за Европа, заобикаляйки Русия, е на път да се отложи за втори път. На 10 май ръководството на компанията съобщи официално, че стартът се отлага, за да се съгласува с графика на доставчиците на гориво. Досега се смяташе, че природният газ ще идва основно от Азербайджан, но вчера оттам обясниха, че този маршрут може да не е най-изгодният за каспийската страна.
Може и да е само съвпадение фактът, че пак вчера, но вечерта в Брюксел бе представен и другият газопровод, смятан за конкурентен на „Набуко“ - руският „Южен поток“. Факт е обаче, че руският газов монополист „Газпром“ отдавна преговаря за правото да изнася целия добит азерски газ по своите съоръжения независимо от посоката.
Засега е неизвестно дали руско-азербайджанските преговори са се увенчали с успех, но ако е така, „Набуко“ отново ще бъде отложен за неопределено време. ЕС от своя страна няма да успее да заобиколи нито Русия, нито нейните транзитни газопроводи.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване