05/25/11 18:25
(http://www.klassa.bg/)

Проверяват атомните централи в Европа на три етапа

Изпитанията на 143 европейски АЕЦ ще се проведат на три фази и ще започнат от 1 юни, съобщи вчера в Брюксел комисарят по енергетика Гюнтер Йотингер. Той обясни, че изпитанията първо ще се правят от операторите на съоръженията, след това докладите ще се преглеждат от националните ядрени регулатори. На третия етап ще се прави проверка на сигурността на съоръженията от експерти на страните - членки на общността.
Йотингер призова и съседните на ЕС страни да се включат в инициативата, която цели да се провери състоянието на АЕЦ в Европа след катастрофата във „Фукушима“, съобщи БТА.
Приехме, че на фона на събитията в Япония трябва да се предвидят последиците за работата на АЕЦ от всякакви природни бедствия, да бъдат преценени потенциалните рискове при новоизгражданите централи, уточни комисарят. Той посочи, че се предвиждат изпитания за устойчивост при земетресения, наводнения, цунами, студ, горещини. Комбинацията от тези естествени събития върху сигурността на централите ще бъде преценявана поотделно и заедно. Предвижда се също да бъдат проверени използваните в АЕЦ технологии, както и съоръженията за охлаждане на реакторите. По думите на Йотингер оценката на човешкия фактор за причиняване на евентуалните аварии също ще се разгледа, тъй като по негово мнение те са имали своето влияние в навечерието на събитията в Япония.
Продължават разговорите в Брюксел по какъв начин да се изследват централите за терористични атаки, като в следващите седмици ще има среща с ядрените оператори, за да се установи кой отговаря за предотвратяване на такива събития.
От АЕЦ „Козлодуй“ вече започнаха тестовете, като по план през юни те трябва да бъдат завършени. Ако е необходимо, ще се правят допълнителни изпитания и според евроизискванията каза преди седмица енергийният министър Трайчо Трайков. Очаква се до края на годината да бъдат ясни резултатите от проверките, както и Брюксел да излезе със становище по въпроса. У нас Агенцията за ядрено регулиране ще провери и техническата документацията за АЕЦ „Белене“ и как тя отговаря на стрес тестовете.


Увеличава се търсенето на Гайгерови броячи в Токио

Броят на продаваните Гайгерови броячи в Токио се увеличи неимоверно, тъй като от ядрената централа, намираща се на 240 км северно от японската столица, продължава да изтича радиация, предаде Ройтерс. Гражданите предприемат самостоятелни действия, за да измерват нивото на радиацията си, защото не знаят на кои информации да вярват.
Инженерите се опитват да спрат течовете в авариралата „Фукушима 1“ повече от два месеца след разрушителното земетресение от 9 по Рихтер и последвалото го цунами, отнело живота на повече от 15 000 души. ТЕПКО – компанията оператор на „Фукушима 1“, съобщи вчера, че е регистрирала високи нива на радиоактивен цезий под един от реакторите. Нивото на цезий-134 под първи реактор на централата е 18 пъти над допустимите равнища.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване