05/26/11 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Асансьорът на услугите издига бедните страни

Революцията на услугите в Индия смая бизнесмените в развитите държави, като направи индийските компании конкурентоспособни в глобален мащаб и превърна затънтени градове като Хайдерабад в богати центрове на новите технологии. Икономистите обаче не са толкова впечатлени и продължават да се придържат към общоприетата теза, която се е наложила от времето на индустриалната революция: модернизацията преминава от селското стопанство през индустрията и чак тогава до услугите. Сега някои загърбват тази постановка.

Логиката, поддържаща традиционния път към една напреднала икономика, е проста. Развитието по принцип включва прехвърляне на работниците от нископроизводителни дейности, като примитивното земеделие за препитание, към високопроизводителни сектори. Това води до промяна в производството, тъй като е придружено от неговото специализиране и оптимизиране - два фактора, които са от основно значение за повишаването на производителността на работниците. Както доказаха първо Япония, след това Тайван и Южна Корея, а сега и Китай, индустрията може също така да ускори развитието, тъй като нейната продукция може да бъде изнасяна в богатите страни.

Услугите, тъкмо обратното, изглежда са “смърт” за производителността. Тъй като подстригването и яденето в ресторант трябва да бъдат “получени” лично, почти няма потенциал за оптимизиране и износ. Хората консумират повече услуги не когато технологичният напредък понижи тяхната цена, а когато са достигнали степен на заможност, при която по-голямата част от останалите им потребности са задоволени. Да, Уилям Бомол излезе през 60-те години на 20-и век с прословутото си твърдение, че когато страните забогатеят и гражданите им станат по-склонни да купуват услуги, растежът на тяхната производителност неизбежно ще се забави.

Тази общоприета теза сега е поставена под въпрос в книга на Еджаз Гани от Световната банка (СБ) и в статия по темата, която той публикува заедно с Хоми Харас от Brookings Institution и своя колега от СБ Арти Гроувър на сайта VoxEU. Авторите твърдят, че технологиите и аутсорсингът позволяват на услугите да превъзмогнат своите някогашни недостатъци. Традиционните услуги, като търговията, хотелите, ресторантите и държавната администрация, остават до голяма степен в хватката на старите ограничения.

Модерните услуги, като разработването на софтуер, кол центровете и аутсорсингът (при бизнес дейности, вариращи от обработването на застрахователни искове до преписването на медицински документи), обаче използват квалифицирани работници и оптимизиране на процеса, и могат да бъдат изнасяни. С други думи те са също като индустрията. Ако това наистина е така, тогава бедните страни трябва да са способни да преминат направо от селското стопанство към услугите, като прескочат индустрията.

Изглежда се случва именно това. Индия може да е най-забележителният пример, но далеч не е единственият пионер. Пакистан, Шри Ланка и Непал й подражават,макар и не чак толкова зрелищно. В бедните страни като цяло от 80-те години на 20-и век услугите допринасят повече за растежа, отколкото индустрията. Нарастването на производителността в сектора на услугите освен това изпреварва увеличението й в индустрията в Индия, Пакистан и Шри Ланка.

Във всички тези три страни равнището на производителността (измерено в приравнена покупателна способност) е по-високо в услугите, отколкото в индустрията. В Непал например производителността в услугите е три пъти по-висока. Противоположният модел преобладава в Източна Азия. Както пише Еджаз Гани, “Южна Азия прилича по-скоро на моделите на растеж в Ирландия и Норвегия, отколкото в Китай и Малайзия”.

Като подчертава своята роля по-скоро на двигател, отколкото на продукт на развитието, износът увеличи дела си в общата стойност на услугите в бедните страни от около 6% през 1985 г. на почти 10% през 2005 година. Бурунди, Свазиленд и Руанда, всички тези три страни са регистрирали над 25% годишен растеж на износа на услуги в периода 1995-2008 година. Кения изнася за своите съседи професионални услуги, като счетоводни дейности.

Услугите имат няколко предимства пред индустрията. Те могат по-лесно да осигуряват работа на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване