05/26/11 21:05
(http://e-vestnik.bg/)

Заловиха Ратко Младич. За какво ще отговаря?

Ратко Младич се ръкува с военни в Сребреница през 1995 г. Снимка от телевизионния екран

Бившият военен лидер на босненските сърби Ратко Младич, който бе заловен в четвъртък, трябва да отговаря пред Международния трибунал по обвинения в геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени по време на войната в Босна 1992-1995.

Той рискува да получи присъда доживотен затвор, ако бъде признат за виновен по 15-те обвинения срещу него, сред които обвинения в геноцид, преследвания, убийства, депортирания, нечовешки действия и взимане на заложници.

Ратко Младич, 69-годишен, е обвинен, че е бил един от основните автори на план за “етническо прочистване” на някои зони в Босна, наред с бившия политически лидер на босненските сърби Радован Караджич, който бе арестуван през 2008 г. Според обвинението този план е целял прогонване на хърватите и босненските мюсюлмани от тези райони, за да бъде поет контрол над тях, а след това да бъдат присъединени към една Велика Сърбия.

През май 1992 г. Ратко Младич, висш офицер в югославската армия, става началник на генералния щаб на босненските сръбски въоръжени сили по време на създаването на самопровъзгласилата се република на босненските сърби - Република Сръбска. Според обвинението в качеството му на началник на генералния щаб на босненскити сръбски сили, Младич носи вина за обсадата на Сараево, по време на която бяха убити 10 000 цивилни между 1992 и 1995 г. в резултат на минометна стрелба от хълмовете над града или на изстрели на снайперисти.

Младич е обвинен още за геноцида в Сребреница през юли 1995 г., при който 8000 босненски мюсюлмански мъже и момчета бяха избити. Според международното правосъдие това е най-голямато масово избиване на хора в Европа след Втората световна война. Според обвинението Младич има вина и за взимането за заложници на 200 войници на ООН между 26 май и 2 юни 1995 г. Те бяха завързани с вериги на стратегически места в завладените райони с цел да се попречи на бомбардировки на НАТО срещу силите на босненските сърби.

Младич е обвинен също, че е участвал в създаването на лагери, където са били държани при ужасяващи и нечовешки условия хиляди цивилни хървати и босненски мюсюлмани, специално в района на Приедор Северозападна Босна .

Ратко Младич е роден на 12 март 1943 г. в село Божановичи в Република Сръбска. След като завършва основно училище, заминава за Сараево, където известно време работи като стругар. По-късно завършва в Белград Военнопромишлена академия. Генерал Младич е назначен за командващ армията на Република Сръбска през 1992 г. През 1996 г. с указ на Биляна Плавшич, тогава президент на Република Сръбска, е свален от поста командващ Генералния щаб.

Ратко Младич е в неизвестност от края на 1996 г., от когато се твърди, че е виждан в различни градове в Сърбия, включително в Белград. Доказано е, че се е укривал във военни обекти до началото на 2002 г. Оттогава следите му се губят напълно. Всички досегашни опити да бъде арестуван се проваляха, дори и след като бе разкрита мрежа от негови помагачи преди няколко години.

Получавал е редовно пенсия до ноември 2005 г., когато бе спряна под натиска на западните страни и Международния трибунал. Цялото недвижимо имущество на Младич е замразено от април 2006 г. Радко Младич е женен от 1966 г. за Боса Младич, има син Дарко. През март 1994 г. дъщеря му се самоубива.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване