05/26/11 17:08
(http://www.klassa.bg/)

Защо Г-8 не бе толкова щедра преди 20 години?

Лидерите на 8-те най-силни икономики в света, развълнувани от Арабската пролет, решиха да задействат съвременен вариант на плана „Маршал“, наливайки милиарди в икономиките на Тунис и Египет – страните, които първи свалиха диктаторите си. Огромната сума има за цел и да даде силен мотив на останалите арабски държави да ги последват.
Намеренията на богатите да помогнат на бедните звучат на пръв поглед доста благородно. Но къде ще отидат тези милиарди – в Египет управляват военните и след изборите могат да дойдат на власт „Мюсюлманските братя“. В Тунис сегашните управляващи са много неясна конфигурация и бъдещият вот е с непредвидим резултат. Доскоро тези държави бяха привилегировани партньори на Запада, който по разни регионални програми им даваше пак милиарди.
Защо богатите държави не задействаха план „Маршал“, когато падна Берлинската стена и бившите социалистически страни трябваше от нулата да градят пазарна икономика? 20 години след прехода България няма и една десета от тунизийските пътища и курорти. След падането на Желязната завеса ние се радвахме на кашоните със западна помощ, в която често имаше неизползваеми стъклени спринцовки и сухо мляко с изтекъл срок. Тогава единствено Германия, която нямаше друг избор, се погрижи за своите сънародници от другата страна на „Чек Пойнт Чарли“. Г-8 сега щедро раздава милиарди, при това посред световна криза. Преди две десетилетия бе доста по-стисната.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване