05/26/11 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Революционна Куба залага пясъчни капани на буржоазията

Рандал Арчиболд

Туристка на плажа на о. Санта Мария. Снимка: Любомир Любенов

Едно от първите действия на Фидел Кастро след като взе властта бе да се отърве от голф игрищата в Куба в стремежа да стъпче един спорт, който той и други революционери-социалисти приемаха като обобщен израз на буржоазното разточителство.

Сега, 50 години по-късно, чуждестранни строителни предприемачи казват, че кубинското правителство е отишло почти в другата крайност, като в последните седмици даде предварително одобрение за изграждането на четири луксозни голф курорта на острова - първите от очаквани повече от дузина, които правителството се надява да привлекат щедро харчещи туристи в гладната за свежи пари нация.

Четирите първоначални проекта са на обща стойност над 1,5 милиард долара, като правителственият дял от приходите възлиза на около половината от тях. Плановете включват резиденции, които чужденците ще могат да купуват - рядка възможност от страна на едно правителство, което на практика забрани частната собственост в стремежа си към социално равенство.

Кастро и бойният му другар Че Гевара, който е работил като прислужник на голф игрище в младостта си в Аржентина, са показани на снимки, застанали на голф игрище във военни дрехи преди десетилетия. Според някои това е било опит да се подиграят било на спорта, било на обичащия голфа тогавашен президент на САЩ Дуайт Айзенхауер - или и двете.

Президентът на Венецуела Уго Чавес, който поддържа близки връзки с Куба, през последните години също е вземал за мишена това хоби и е запитвал защо при наличието на бидонвили и недостиг на жилища трябва да се строят голф игрища на ценна площ “само за да могат малка групичка буржоа и дребни буржоа да играят голф”.

Но западащата икономика на Куба и и растящата популярност на този спорт, особено сред богатите туристи, които ходят навсякъде със стиковете си за голф, смекчиха възгледите на правителството, казват инвеститори. Кубински официални представители не отговориха на молбите да дадат коментар, но министърът на туризма Мануел Мареро заяви на конференция в Европа по-рано този месец, че правителството очаква джойнт венчъри да построят 16 голф курорта в близко бъдеще.

През последните три години единственото голф игрище на Куба - държавна собственост, намиращо се в курорта Варадеро Бийч, дори е било домакин на голф турнир. Голфът отдавна вече не е игра само за богаташи, изтъкват привържениците му.

“Беше ни казано, че тези проекти са основният приоритет при чуждестранните инвестиции”, заяви Греъм Кук, канадски архитект на голф игрища, който работи по проект за 410 милиона долара в Гуардалакава Бийч, по протежението на северното крайбрежие на острова на около 800 км от Хавана, за консорциум канадски индийци. Компанията Стендинг федър интернешънъл казва, че е подписала меморандум за споразумение с кубинското правителство в края на април и ще е първата, която ще започне строеж през септември.

Андрю Макдоналд, главен изпълнителен директор на лондонската фирма Есенсиа груп, която помага при спонсорирането на голф турнира в Куба и планира кънтри клуб за 300 милиона долара във Варадеро каза: “Това е фундаментален проект при постигането на по-разнороден туристически сектор.”

Другите одобрени проекти се очаква да включват поне един от трите предложени от Лейжър Канада - фирма от Ванкувър, която неотдавна обяви лицензионно споразумение с Професионалната голф асоциация за планираните си курорти в Куба, както и курорт, проектиран от лондонската фирма Фостър енд партнърс.

Проектите са насочени предимно към канадски, европейски и азиатски туристи. На американците е забранено да харчат пари на острова съгласно наложеното от времето на Студената война търговско ембарго освен ако имат разрешение от финансовото министерство на САЩ.

Според работещи по разработването на новите проекти преди революцията в Куба е имало около дузина голф игрища, някои от които са били превърнати във военни бази. ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване