05/26/11 18:22
(http://www.klassa.bg/)

Трайков: Няма споразумение за цената на АЕЦ "Белене"

България и Русия са далеч от споразумение по цената за изграждането на АЕЦ "Белене", съобщи в Брюксел министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, цитиран от БТА. Той уточни, че се е срещнал с руския министър на енергетиката Сергей Шматко, с президента на "Газпром" Алексей Милер и с вицепрезидента на компанията Александър Медведев.
По думите на Трайков "Атомстройекспорт" предлага оскъпяването на централата да е 6,3 млрд. евро при офертна цена от 4 млрд евро. Българската страна определя това като твърде високо. Между двете страни се преговаря за цената на инженеринг, доставка и строителство, без прилежащата инфраструктура.
За да изчистим взаимоотношенията си, трябва да се насочим там, където виждаме перспектива, коментира той. Винаги преговорите се водят от две страни и отговорността не може да бъде само върху нас, отбеляза Трайков.
За "Белене" съм реалист, бих могъл да бъда и оптимист при определена цена, а при друга - песимист, добави той. Според руските колеги централата е изгодна, защото финансирането е осигурено от тях и ако работата й е неизгодна, те ще придобият българската част в собствеността. Така България според тях може най-много да изгуби своята част от централата. Нашата гледна точка е да се питаме какъв е смисълът да имаме нещо, което ще губи. Казвам им, че за да споделя техния оптимизъм, това трябва да бъде печелещо предприятие, от което да печелят и двамата партньори, коментира министърът.
Според Сергей Шматко с Трайков е било постигнато споразумение в следващите 2-3 месеца експертите да изготвят финансово-икономическа оценка на проекта. След това ще преминем към заключителния етап от преговорите по определянето на цената, посочи той.
Според Трайков обаче срокът за постигане на споразумение е свързан с това, за колко време техническата група по проекта ще излезе със заключение дали той отговаря на изискванията, поставени за предстоящите изпитания за устойчивост на европейските АЕЦ.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване