05/26/11 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Шведите стават боклукчии на Европа

сп. Политика

Боклукчийски камион вкарва боклук в централата на парното в Стокхолм. Боклукът се използва направо за гориво, без никакви преработки. Снимка: от видеофилм за централата в Стокхолм

Първата инсталация за изгаряне на битови отпадъци започва да действа в Стокхолм точно преди сто години. А днес най големият дял в шведския енергиен баланс се държи не от петрола и природния газ, а от биогоривата, които произхождат главно от отпадъци. Освен това те осигуряват повече енергия от водната и атомната енергетика, взети заедно, макар че тези два сектора също са добре развити в Швеция. Биомасата, сиреч растения, растителни и животински (вкл. човешки) отпадъци, се използва широко за производството на електро- и топлоенергия. Използва се и като гориво в транспорта и суровина в промишлеността. Почти всички шведски градове се отопляват централно от ТЕЦ-ове, които изгарят отпадъци или работят с произведен от отпадъци биогаз.

Столицата на Швеция е отоплявана днес главно от електроцентралата “Хьогдален” и няколко по-малки квартални централи, разположени в непосредствена близост до града, от който пещите им се снабдяват с отпадъци. Има ли протести на жителите? Не са се чували такива. Ръководителите на електроцентралата се хвалят, че вредните субстанции в газовете, които излизат от комините, са равни на дима от цигарите на трима пушачи на улицата. Това потвърждава и инспекцията за охрана на околната среда. “Хьогдален” е построена на островче край природен резерват и на разстояние от петнайсетина километра от два национални парка. Наскоро е било решено да бъде изградена нова инсталация за изгаряне на отпадъци в историческия град Сигтун - първата шведска столица, - разположен в близост до стокхолмското летище “Арланда”.

ПРАЗНИ ОСТРОВЧЕТА

Разбира се, изгарянето води след себе си до отделяне на въглероден двуокис и до прекомерното затопляне на климата. Но в случая с отпадъците става дума за въглероден двуокис, погълнат преди това от атмосферата. Освен това от оставените по сметищата отпадъци с времето се отделят значително по-опасните парникови газове, метан и водна пара. В добавка сметищата заемат ценни крайградски терени, нужни са разходи за поддръжката им и трябва да се удължават маршрутите за транспорт на отпадъците. В Швеция само един процент от битовите отпадъци отиват на сметищата и често това са вредни субстанции, които се затварят в специални контейнери, така че да не проникват в атмосферата или подпочвените води.

Преди да попаднат в котлите, отпадъците трябва да бъдат пречистени от вторичните материали - хартия, стъкло, изкуствени материали и метали. Над половината от сметта от домашните домакинства може да бъде използвана отново като суровина. Напоследък става популярен методът за раздробяване на органичните субстанции в домакинските отпадъци (напр. остатъци от храна или неядивните части от зеленчуците и пускането им през мивката в канализационната система. Така те се събират с комуналните отпадъци и служат за производство на биогаз, използван за отопление и гориво за транспорта.

Стокхолм стана първият град в ЕС, сдобил се с титлата екологична столица на Европа. На експертите и туристите, посещаващи по този повод града, се показват с гордост кварталите на Шостад - градче с няколко десетки хиляди население, което скоро ще се самозадоволява с енергия. Сметта от домакинствата и отпадните води се събират в пречиствателна станция в покрайнините на града, където се преработват в гориво за електроцентралата (400 мегавата) в другия край на населеното място.

И всичко това става на разстояние едва 4 км от центъра на Стокхолм на територията на едновремешни промишлени предприятия и пристанища. Чудесната изолация на сградите също спомага за слабото потребление на енергия. Тя се осигурява от слънчеви панели по покривите.

ВНОСЕН БОКЛУК

Благодарение на изгодните данъчни ставки преработването на битови отпадъци е с висока възвръщаемост. Даже вече има недостиг на отпадъци. В Гьотеборг от много години ...

Публикувана на 05/26/11 21:40 http://e-vestnik.bg/11843/shvedite-stavat-boklukchii-na-evropa/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване