05/27/11 22:35
(http://e-vestnik.bg/)

Богатите китайци обичат ценна дървесина

Франс прес

Съндъче от епохата на династията Мин, изработено от хуанхуали

В претъпкана зала на търг в Пекин анонимен богаташ неотдавна си подари дървено легло за 32,2 милиона юана (3,5 милиона евро). Той плати тази космическа цена, защото семплото легло е изработено от хуанхуали - рядък вид палисандрово дърво с най-скъпа екзотична дървесина. На същия търг, организиран от China Guardian, две кресла с резбовани облегалки бяха купени за 23 милиона юана (2,5 милиона евро).

“Цената на мебелите от хуанхуали скочи 25 пъти за 20 години”, обясни за АФП Цяо Хао, който направи експертна оценка на колекцията, разпродадена в края на миналата седмица. Общата сума за 80-те предмета, продадени на търга, достигна световен рекорд. Колекцията, наречена “Лу Мин Ши”, събирана от белгиеца Филип де Бакер, бе изложена през 2003 г. в парижкия музей Гиме (Guimet) - където й се възхити тогавашният френски президент Жак Ширак, почитател на азиатското изкуство - а след това в Забранения град в Пекин.

Според Цяо в света има по-малко от 10 000 мебели от хуанхуали. Най-изящните, сътворени от мебелисти в долината на долното течение на Яндзъ в златния век на мебелите Мин (края на 16-и и началото на 17-и век), са израз на стремежа към изтънченост и лукс. В буквален превод хуанхуали означава “жълт цвят на крушово дърво”. Това дърво, близко до палисандровото, расте само на южния китайски тропически остров Хайнан, където се добива скъпоценната дървесина.

“Тази дървесина е много плътна и с високо съдържание на масло, което я пази от влагата. Структурата й е много красива. На пипане е нежна като бебешка кожа”, казва Чжон Пингян, експерт по хуанхуали. “Цената на дървесината хуанхуали започна да расте стремително преди десетина години. Само през 2006 тя се утрои в сравнение с 2005, а от началото на февруари до днес скочи с 30 процента”, изчислява той.

Според Жан-Пол Дерош, главен консерватор в парижкия музей Гиме, страстта към мебелите от хуанхуали говори, че вкусът на китайските колекционери става все по-изискан. След периода на предпочитания към помпозния имперски стил, сега те обръщат погледи към “вселената на просветеността” - на образованите хора, които владеят изкуството на живота и се прекланят пред природата.

Вей Сиван, секретар на Асоциацията на колекционерите на хуанхуали, потвърждава, че на остров Хайнан рядката дървесина е на изчезване. “В горите на острова са останали само дървета с диаметър колкото бирена бутилка”, казва той. Стремителното поскъпване на предметите от хуанхуали, ускорено от бума на милионерите в Китай и от желанието им да придобиват всякакви редки ценни вещи, се проявява не само при антиките.

Плоскост от хуанхуали с дължина над 3 метра, широчина 30 см и дебелина 5 см, сега се продава за над 40 000 юана (4400 евро) на килограм, подчертава Вей. Плоскост с дължина 1,5 метра струва 16 000 юана (1750 евро) на килограм. Дори от корените на дървото се изработват чаши, мъниста и други дребни предмети.

Далеч от притихналия свят на музеите и галериите, трескавото търсене на хуанхуали пълни вестникарските рубрики. Китайски медии неотдавна разказаха как група бандити откраднали резбовани олтари на предци на няколко семейства от Хайнан. Множество традиционни къщи на тропическия остров бяха разрушени, за да бъдат извадени гредите от хуанхуали. От други бяха откраднати части от дървената конструкция в отсъствието на собствениците.

Преминал против волята си от културните в съдебните рубрики, след като бе арестуван от китайските власти в началото на април, творецът и дисидент Ай Вейвей също помогна за прославата на хуанхуали. Неговите скулптури от сглобени елементи от хуанхуали се разграбват на пазара за произведения на изкуството. Общинският музей на Лос Анджелис купи една от тях за 400 000 долара миналия месец.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване