05/27/11 18:12
(http://www.klassa.bg/)

Борисов: Диалогът с "Газпром" е труден, но върви успешно

Преговорите за доставки с „Газпром“ са трудни, както и опитите за премахване на посредниците по веригата, каза вчера по време на парламентарния контрол премиерът Бойко Борисов. Той отговори на питане на депутатите от ДСБ Иван Костов и Иван Иванов.
В момента синьо гориво у нас се доставя от компаниите „Овергаз“, „Винтерсхал“ и „Газпром експорт“. Целта на правителството е да се подпише договор единствено с последната фирма, а сегашните контракти изтичат в края на следващата година. Очаква се новите споразумения да не бъдат дългосрочни, а за период до 8 г., заяви преди седмица и енергийният министър Трайчо Трайков.
Според Борисов за момента преговорите за договорите вървят към успех. Газовите контракти са търговски и руската страна има нужда да продава своя газ и да получава пари за това. Като член на ЕС и на НАТО България е защитена в много голяма степен от преднамерени неикономически действия в тази насока, добави Борисов.
Страната ни работи много активно и за диверсификацията на енергийните доставки. Добивът на газ в Черно море е само част от разнообразяването на източниците. Особено важна за нас е реализацията на проекта за изграждане на газопровод между България и Гърция, каза още премиерът. Надявам се в кратки срокове да се наваксат сроковете за реализиране на проектите.
Очаква се междусистемната връзка Стара Загора–Комотини да бъде готова най-рано в края на 2014 г. За строежа на тръбата са отпуснати 45 млн. евро от европейския план за възстановяване. Този срок е дълъг заради тромавите процедури, през които трябва да се премине, коментира Борисов. Той отбеляза, че се работи активно и по проекта "Набуко".
Европейската комисия вече ще преговаря с Русия по проекта "Южен поток" от името на държавите, участващи в него.
Премиерът е обяснил на руския си колега Владимир Путин, че проектът за петролопровода „Бургас-Александруполис“ не е изгоден за страната ни и двете страни ще очакват екологичната оценка на тръбата. Нов вариант за екооценка на съоръжението, който предвижда разтоварване на петрола на пристанището „Росенец“, бе внесен от проектната компания в екоминистерството на 19 май.
Борисов е поканил руския премиер да посети строителната площадка на АЕЦ „Белене“, за да види „какъв гьол има там“. Той потвърди, че по време на разговорите си с Путин наистина е била казана репликата „не е хубаво да сте на студено“ по повод подписването на нови газови договори. Според Борисов обаче в нея не е имало заплашителен тон.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване