05/27/11 17:39
(http://www.klassa.bg/)

Обсъждат разполагането на ПРО в Полша

Сигурността бе сред основните теми на започналата вчера среща на лидерите на 20 страни от Централна и Източна Европа във Варшава, в която се очакваше да вземе участие и американският президент Барак Обама, предаде Ройтерс. Лидерите трябваше да обсъдят и енергийни въпроси, както и своя опит в свалянето на комунистическите режими, който може да бъде използван от арабските страни в прехода им към демокрация.
След като изостави плановете на своя предшественик Джордж Буш за създаване на противоракетен щит в региона, Обама ще се опита да прокара своя версия, която предвижда разполагане на ракети прехващачи SM-3 в Полша, коментира Ройтерс. Американският президент се очаква днес да обсъди със своя полски колега Бронислав Коморовски и премиера Доналд Туск разполагането на американски изтребители F-16 на полска територия, както и енергийни въпроси. САЩ ще разположат ракети „Пейтриът“ на полска земя на ротационен принцип, както и изтребители F-16 и транспортни самолети C-130 от 2013 г., посочва агенцията.
Председателят на Парламентарната асамблея на НАТО Карл Ламерс опроверга информацията в български медии за разполагане на радар от системата за ПРО на територията на нашата страна заради отказ на Турция, съобщи БГНЕС. Ламерс участва в пролетната сесия на асамблеята, която се откри във Варна. Той отново повтори, че техническите параметри на бъдещия противоракетен щит са в процес на обсъждане.
„Ако България разположи на своя територия обект от американската ПРО, тя може да стане мишена на терористи“, предупреди от своя страна постоянният представител на Русия в НАТО Дмитрий Рогозин, който е сред участниците във форума във Варна. Той обясни, че за Русия няма да е критично разполагането на база на американската ПРО в Румъния, защото в Южна Европа Москва няма никакъв свой стратегически потенциал. „На север обаче такова разполагане ще бъде критично за нас“, допълни Рогозин.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване