05/27/11 18:12
(http://www.klassa.bg/)

Преговаряме с "Уестингхаус" за доставка на ядрено гориво

Американската компания „Уестингхаус“ иска да доставя свежо ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния контрол вчера. Той се е срещнал с Андерс Джаксън, президент на компанията за Европа, Средния изток и Африка, и с вицепрезидента за Южна Европа Хосе Гутиерес. На срещата са присъствали и енергийният министър Трайчо Трайков, както и американският посланик у нас Джеймс Уорлик.
Освен за потенциалните доставки на гориво американското дружество проявява интерес и към модернизацията на сега съществуващите V и VI блок на АЕЦ „Козлодуй“. Фирмата има голям опит и в извеждането от експлоатация на ядрени обекти, като може да съдейства на правителството и в това отношение, обясниха от правителството. Очаква се в близките дни „Уестингхаус“ и Българският енергиен холдинг да подпишат меморандум за сътрудничество в ядрената енергетика.
От „Уестингхаус“ отново са представили своя ядрен реактор AP 1000 пред българското правителство, за да се разгледа като вариант за бъдещия VII блок на АЕЦ „Козлодуй“. За първи път блокът бе представен пред правителството в края на 2009 г., когато представители на японската компания „Тошиба“, собственик на „Уестингхаус“, бяха на посещение у нас. Това е един от малкото реактори, надхвърлящи трето поколение, обясняват от кабинета.
Съоръжението обаче все още не е сертифицирано от американския ядрен регулатор, като оттам са отправили нови запитвания към проектантите. Едното от питанията е дали обшивката на реактора би издържала падане на граждански самолет. На подобен инцидент за момента се очаква да могат да издържат руските блокове, предвидени за строеж в АЕЦ „Белене“, които също са от трето поколение.
Най-рано след 3 години може да се говори за доставки на свежо гориво за АЕЦ „Козлодуй“, обясни за „Класа“ шефът на централата Костадин Димитров. По думите му, преди да започнат тестове с подобен тип гориво, то трябва да бъде одобрено от Агенцията за ядрено регулиране, а този процес е дълъг. В момента в атомната ни централа се доставя свежо гориво от руската компания ТВЕЛ, а договорът с нея изтича през 2020 г. На всеки три години се предоговарят условията по доставките от Русия, каза Димитров. По думите му няма да има проблем, ако се подпише подобен договор и с „Уестингхаус“.
Добре е за страната ни да има диверсифициране на доставките, добави той. Използване на американско гориво на „Уестингхаус“ имаше в чешката АЕЦ „Темелин“, но операторът на централата се отказа и започна отново да зарежда блоковете с руска суровина. В момента тестове на гориво от „Уестингхаус“ се правят в Украйна.
От АЕЦ „Козлодуй“ не обясниха дали трябва да се прави търг за избор на доставчик на ново гориво. Първо ще се запознаем с подписаните договорености и тогава ще преценим дали да има тръжна процедура, обясни Димитров. Той не изключи възможността американски блок да бъде построен на площадката на АЕЦ „Козлодуй“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване