05/27/11 17:42
(http://www.klassa.bg/)

Томислав Дончев: Нужно е да инвестираме в интерактивните форми на комуникация

Необходимо е да бъдат инвестирани повече пари в интерактивните форми на комуникация. Тази констатация изрази министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев пред участниците в Седмата световна среща на БГ медиите в Хага. „В медиите в България се говори относително малко за европейски пари”, каза министърът.
Основната хипотеза за ползване на европейско финансиране от страна на медиите е в ролята им на доставчик на услуги и на изпълнител по реда на Закона за обществените поръчки. Медиите в момента не могат да бъдат получател на безвъзмездно финансиране, не могат да подават и да изпълняват проекти.
Между 0,5 и 1% от цялото европейско финансиране е редно да отива за мерки, свързани с публичността и информацията, подчерта министър Дончев.
Интересен е въпросът, дали медиите трябва да бъдат припознати в ролята им на получател на безвъзмездно финансиране? Когато една медия може да бъде получател, на първо място, тя има относителната свобода да определя какво да направи.
„Броят на публикациите, свързани с европейски пари, е голям като цяло, като за сметка на това броят на аналитичните материали е изключително малък”, констатира министърът по еврофондовете. В заключение Томислав Дочев изрази увереността си, че медиите в бъдеще могат да бъдат бенефициенти на европейски пари в унисон с инициативите в другите европейски страни, успоредно със създаването на публичен регистър, в който да е вписан процентният дял на финансирането.
Председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов коментира темата за конкурсите за мултиплексите, като изтъкна, че действително има заложен проблем в законодателството още в предишния мандат. Проблемът е обвързан с начина, по който са проведени конкурсите. „Сега вече е по-скоро късно, важно е да се вземат бързи мерки и да се направят промени, така че да се удовлетворят европейските очаквания за прозрачност и конкурентност на начина на преход от аналогово към цифрово разпръскване в духа на предписанията на ЕК. Същевременно е нужно да се намери баланс, така че максимално да бъдат пощадени онези, които вече са влезли в процеса и в качеството си на добросъвестни по процедурите играчи ще трябва да понесат някакви щети.”


Даниела Петрова: Социално значимите кампании заслужават внимание

Председателят на комисията по култура, гражданско общество и медии в 41-вото НС Даниела Петрова коментира пред „Класа”, че работната група е изготвила проекта за новия медиен закон, който е готов на концептуално ниво. „Към настоящия момент още не е стартирало общественото обсъждане. Надяваме се този процес да започне в най-скоро време, за да не се създава погрешно впечатление, че същият се задържа за след изборите”, каза тя.
Във връзка с повдигнатата тема за социално отговорните кампании и начина, по който те да бъдат отразявани в медиите, като обществено значими събития или социални каузи, председателят на медийната комисия Даниела Петрова обясни, че законодателят е запознат с този проблем. „Със сдружение „Български дарителски форум” са проведени множество срещи, но времето беше изключително кратко, за да се намери балансирано решение в нормативната уредба. Съветът за електронни медии да представи становище или инструкция, по която да може да се отразяват социално значимите кампании от бизнеса, които са в полза на обществения интерес”, каза тя.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване