05/27/11 22:45
(http://e-vestnik.bg/)

Ходорковски и Лебедев - затворници на съвестта

Михаил Ходорковски в съда. Снимка: от тв екрана

“Амнести интернешънъл” реши да признае за затворници на съвестта бившия шеф на петролния гигант Юкос Михаил Ходорковски и съдружника му Платон Лебедев.

Руски правозащитници отправяха молби до организацията да го стори още от 2003 г., припомня в. “Комерсант”, но по-рано този месец “Амнести интернешънъл” обясни в писмо до адвокатите на Ходорковски, че не може да даде на двамата този статут, защото на първия процес срещу тях през 2005 г. те официално са осъдени за икономически престъпления - мошеничество и данъчни измами.

Защитата им се надява, че след като вече са признати за затворници на съвестта, Ходорковски и Лебедев ще избегнат ново съдебно преследване. Правозащитниците взеха новото си решение часове, след като Московският градски съд остави в сила присъдата по “второто дело Юкос” за кражба на петрол и пране на пари, макар да я намали с една година, отбелязва в. “Новие известия”.

Според “Амнести интернешънъл” независимо дали двамата са били виновни по “първото дело” или не, второто “без съмнение е политически мотивирано”. Организацията настоява двамата да бъдат освободени след изтичането на първата присъда, сиреч още тази година. Обикновено “Амнести интернешънъл” настоява затворниците на съвестта да бъдат освободени незабавно, но в случая този статут няма да повлияе върху официалното положение на Ходорковски и Лебедев. Организацията единствено признава факта, че двамата лежат в затвора за “мирно излагане на своите политически възгледи”, коментира “Независимая газета”.

Руското външно министерство изрази несъгласие с “едностранните и политизирани” според него оценки на “Амнести интернешънъл”, но няма намерение да спре сътрудничеството с организацията. Междувременно се разбра, че на 31 май съдът в Страсбург ще разгледа жалбата на Ходорковски, който твърди, че е бил арестуван незаконно, и се оплаква от лошите условия в предварителния затвор, отбелязва “Новие известия”.

Присъдата срещу Ходорковски и Лебедев няма да повлияе съществено на инвестиционния климат в Русия, заяви руски икономист пред “Независимая газета”. “Всъщност няма никаква промяна, а и никой не е имал никакви очаквания. Инвеститорите, които влагат парите си в Русия, са наясно с какво си имат работа. Надали е възможно някой да бъде наплашен повече. Хората у нас отдавна са свикнали с абсурда и различните словесни трактовки”, допълни той.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване