05/28/11 18:07
(http://e-vestnik.bg/)

Кризата си отивала? Кого лъже Дянков? Ужасни данни за горива, ток и безработица

България излиза от кризата през април – така каза миналата година финансовият министър Дянков.
А през февруари т. г. пред студенти от Нов български университет пак той каза: “България вече е излязла от кризата”. И приведе данни, че расте Брутният вътрешен продукт, и две тримесечия имало растеж на икономиката.

Политиците на власт обичат да лъжат с цифри, за да обясняват успехите си. Но лъже ли Дянков и как точно?
Най-напред – растежът на БВП се дължи не на потребление в страната, а на малцината български производители, които работят за износ. Тоест – в Европа и света кризата отмина, износът за там се увеличава. И това предизвиква растеж. Но вътрешното потребление в България пада. Това показват всички данни от всякакви служби и институции. Намаляват и чуждите инвестиции – сигнал за неработеща икономика.

Над 40,8% от хората в трудоспособна възраст в България не работят, само 2,15 млн. души имат стабилни доходи и плащат данъци и осигуровки, но и те постоянно намаляват. Официално безработни в момента са 352 хил. души (9,29%), но реално незаетите са четири пъти повече. Това са последните данни на Агенцията по заетостта и Националния статистически институт (НСИ).
Да тръбиш, че България е излязла от кризата при тези данни, трябва да си луд. Защото рано или късно ще стане ясно, че лъжеш.

Но не са само тези данни.
Продажбите на дизелово гориво на българския пазар са се сринали с 50,6% през февруари спрямо януари 2011 г., а на бензина - с 16,1%. Това показват съвсем пресни данните от НСИ. Дизелът е кръвта на икономиката. По неговата консумация може да се съди за икономическата активност на държавата. “Лукойл България” потвърдили данните на НСИ.

Авализатори посочват две причини за този спад - кризата продължава да се задълбочава и контрабандата на горива се увеличава. Само че именно Дянков въведе директна връзка но бензиностанции с НАП, продажбите на контрабандно гориво вече не са лесни. И шефът на митниците Танов е уж безкомпромисен за контрабандата на горива. Как тогова да се е увеличила контрабандата? От съюза на превозвачите обясняват, че те са започнали да зареждат дизел в съседни страни, където е по-еивтино от монополните цени на „Лукойл”. Но и това не обяснява резкия спад -  тези, които зареждат в чужбина, са само международен транспорт.
Електроразпределителното дружество ЧЕЗ Електро още преди половин година изнесе данни, че потреблението на ток е спаднало с 30-40% за година. По техните разчети това показва, че едва ли не икономиката е спряла.

Няма нужда от повече цифри. На този фон Дянков казва: „Излязохме от кризата”. Това е авантюризъм, дилетантщина и престъпна самонадеяност едновременно.

Резултатите от политиката на това правителство ще ги отнесе всеки. Включително е тези, които гласуваха за него.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване