05/29/11 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

Западът, Саакашвили и тоталитарната обремененост

РИА Новости

Президентът на Грузия Михаил Саакашвили. Снимка: Известия

След като “приятелят Миша” отново разпръсна с гумени куршуми, сълзотворен газ и палки опозицията в Тбилиси, основният му донор Вашингтон (отпуснал преди 2 години един милиард долара “помощи” за Саакашвили) пак се зачуди какво да си мисли за “първия демократ” в Кавказ. Винаги става така, щом хем не можеш да загърбиш някого, хем вече ти е просто неудобно да го подкрепяш, независимо от ставащото. Винаги е много неприятно да ти се “отворят очите” за твои собствени политически протежета. Както неведнъж е ставало със САЩ, прозрели истината за някой диктатор от Централна или Латинска Америка.

До едно време Вашингтон се справяше някак си. Президентът Айзенхауер изобрети чудесна формулировка за целта - ето как окачестви никарагуанския тиранин Сомоса: “Той безспорно е кучи син, но е наш кучи син”. Да се ръководиш от нея през 21-и век обаче си е направо грозно. При цялата голяма разлика между Александър Лукашенко и Михаил Саакашвили двамата твърде си приличат по това какво са правили, а правят и до днес, с опозиционните демонстрации. Може да звучи съвсем бунтарски, но само докато не погледнеш тая мисъл “през призмата на закона”.

Според закона, и Лукашенко, и Саакашвили са имали пълното право да разгонят всяка неразрешена акция. Както стана през зимата в Минск и на 25 май в Тбилиси. Последиците и реакциите изобщо не си приличат, но проблемът е другаде. Макар че начинът, по който бяха поднесени майското разпръсване в Тбилиси и зимното в Минск, наистина лъха на “недостатъчна обективност”. В крайна сметка обаче тук нещата опират до политическа интерпретация, а тя е позволена всекиму, нали все пак не живеем в свят без никакви багри.

Но дори в случая със Саакашвили - особено след упражненията му с палки и полиция, след опитите да хвърли върху опозиционния лидер Нино Бурджанадзе вината за смъртта на полицай при разпръсването на демонстрантите - нагласите явно вече се менят. В днешните непостоянни времена на “арабски революции” и всеобщ протестен подем срещу авторитаризма (разните диктатори, тирани, сатрапи, автократи и т. н.) вече е много трудно да виждаш нещо на едно място и да не виждаш почти същото някъде другаде.

Всички американски и европейски вестници признават, че промяната в нагласите спрямо Грузия, а и в самата Грузия, би била далеч по-рязка и радикална, ако Саакашвили нямаше Русия за съсед. Както Западът, така и Грузия правят поправка за “сянката й”, за да не се прочуят с твърде проруски настроения.

След събитията от 21-25 май грузинската политика почти със сигурност ще се избистря по-бързо - ще бъдат обновени мненията за президента на Грузия, неговото правителство и неговото обкръжение. Процесът обаче едва ли ще предизвика предсрочна смяна на режима в Тбилиси. Никой не прогнозира смяна на властта в Грузия до 2013 г. (когато изтича мандатът на Саакашвили - б. р.) Освен ако опозицията събере достатъчно сили за това. Такива признаци засега няма.

Отношението към Михаил Николозович обаче явно се променя. Хората, чудесно схванали, че демокрацията и Саакашвили изобщо не са синоними, че Грузия и Саакашвили не са едно и също, вече са къде повече, отколкото преди близо четири години.

Активни метаморфози виждаме не само в експертните среди, такива се развиват негласно и в администрацията на САЩ. Джексън Дийл, изпълнителен директор на изследователския център “Никсън”, направи наскоро следното интересно наблюдение:”Истината е там, че за САЩ би било далеч по-лесно да бранят Грузия и грузинската демокрация (той не спомена Русия, но тъкмо нея има предвид - бел. авт.), ако не се налагаше същевременно да я брани - и да зависи - от самия Саакашвили.

Грубите публични нападки срещу него от страна на Путин и на Дмитрий ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване