05/30/11 19:47
(http://www.klassa.bg/)

Бойко Борисов иска ПРО да покрива цялата страна

Eдинственото ни изискване е противоракетната отбрана (ПРО) да покрива цялата територия на страната. Това заяви вчера премиерът Бойко Борисов пред делегатите от Пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО във Варна. На форума присъства и генералният секретар на алианса Андерс Фог Расмусен. „Къде ще бъдат разположени нейните елементи, ще зависи от стратегическите решения на НАТО“, добави министър-председателят. Той изрази своето задоволство, че тази ПРО ще защитава страните от НАТО и България от балистични ракети. Борисов увери генералния секретар на НАТО, че в лицето на нашата страна има силен и прогнозируем съюзник.
В изказването си премиерът се спря и на темата за Либия. „Действията на международната общност в Либия закъсняха с много години. България бе разигравана години от режима на полковник Муамар Кадафи, който държеше като заложници българските медицински сестри, които бяха измъчвани“, припомни той.
Министър-председателят съобщи, че от другата седмица България ще се включи в международната контактна група за Либия, и призова участниците в нея да се вслушат внимателно в гласа на страната ни. „Много моля да бъдем чути там, защото ние сме преговаряли с либийското ръководство, както и с част от тяхната днешна опозиция“, подчерта Бойко Борисов. В края на изказването си той поздрави сръбския президент Борис Тадич за ареста на генерал Ратко Младич.


Андерс Фог Расмусен след среща с Георги Първанов: Гордейте се с вашите войници

Вашите войници се справят чудесно, можете само да се гордеете с тях. Високо оценявам факта, че България е взела решение да остане ангажирана в Афганистан независимо от вътрешноикономическите предизвикателства. Това заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен след среща с президента Георги Първанов вчера. Относно взаимоотношенията между НАТО и Русия Андерс Фог Расмусен обясни, че целта на НАТО е да развива истинско стратегическо партньорство с Русия.
„НАТО потвърди политиката на отворени врати за държавите от Западните Балкани. За нас като съседи е много важно страни като Сърбия, Македония, Черна гора, Босна и Херцеговина да имат своето място в алианса. Разбира се, и партньорството и евентуалното членство на всяка една от страните зависи от изпълнението на съответните критерии”, посочи президентът Първанов.
Държавният глава заяви още, че е била коментирана темата за противоракетната отбрана и разбирането ни, че това трябва да бъде система, която гарантира сигурността на цялата европейска територия на алианса, в това число и на България.
„Обсъдихме и някои от актуалните предизвикателства пред алианса – преди всичко военния конфликт в Либия, ролята и мястото на алианса и, разбира се, потвърдихме готовността на България да подкрепя усилията на НАТО да намери изход от ситуацията”, каза още президентът.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване