05/30/11 18:44
(http://www.klassa.bg/)

Гърция иска ЕС да убеди България да участва в „Бургас-Александруполис“

Изграждането на петролопровода „Бургас- Александруполис“ не е само въпрос между Русия, Гърция и България, а проблем на ЕС - Русия. Заради това гръцкият заместник-министър на екологията Янис Манатис настоява ЕС да се намеси и да убеди България колко добър е петролопроводът. Или поне да разсее българските притеснения за него. Очевидното основание е интересът на Гърция.
Но южната ни съседка също няма становище по оценката за въздействие върху околната среда на проекта, внесена от проектната му компания. Защо тогава се опитва да вкара и друг „актьор“ в играта? Гърция би трябвало да знае, че ЕК не винаги може да представи спасителен план за всички проекти, както и да бъде адвокат на проекти, в които няма пряко участие.
Друг е въпросът, доколко изобщо е уместно да се забърква ЕС в случая, за да предрешава какъвто и да е проблем. По принцип всички спорни въпроси в общността се решават чрез дебат и с консенсус. А екооценката ще е обща.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване