05/30/11 20:02
(http://www.klassa.bg/)

Отпускат нови 65 млрд. евро на Гърция срещу външен контрол за данъци и приватизация

Диана Йосифова
diana.iossifova@klassa.bg
Людмила Куюмджиева
ludmila.kuiumdjieva@klassa.bg

Европейският съюз (ЕС) готви втори спасителен пакет за Гърция на стойност 65 млрд. евро, съобщи Ройтерс. Той ще включва допълнителни заеми от ЕС и МВФ, строги мерки за приходите и остра външна намеса и контрол над програмата за приватизация на Атина. Новината бе потвърдена и от „Файненшъл таймс“. Според изданието европейските лидери водят преговори по сделка, която ще доведе до безпрецедентна външна намеса в гръцката икономика. Сред готвените мерки е международно участие в събирането на данъци и приватизирането на държавни активи в замяна на отпускането на нови спасителни средства. В пакета ще има предложения към частните притежатели на гръцки дълг доброволно да удължат срока за изплащане на задълженията на Атина. Целта е поне половината от 60-те млрд. евро, от които Атина ще се нуждае до края на 2013 г., да бъдат събрани без необходимостта от нови кредити. След това страните от еврозоната и МВФ са изчислили, че трябва да отпуснат още 30-35 млрд. евро към спасителния заем от 110 млрд. евро, договорен през май 2010 г.
Източниците на „Файненшъл таймс“ предупреждават, че новият пакет мерки все още се обсъжда, тъй като всяко от предложенията среща съпротивата на поне една от институциите или правителствата, участващи в преговорите. Освен това Европейската централна банка остава против преструктурирането на гръцкия дълг или промяна на условията, които да се считат като знак за фалит на Гърция. Но възраженията на ЕЦБ могат да бъдат преборени, ако преструктурирането бъде направено по подходящ начин, твърдят експертите.
Натискът за сделка се засилва още повече и от заплахата МВФ да се откаже от следващия транш от 12 млрд. евро, който Атина трябва да получи. Без фонда страните от еврозоната ще трябва да покрият и неговия дял.
Според гръцкия вестник „Катимерини“ финансовите министри на 17-те членки на еврозоната ще се срещнат да обсъдят пакета следващия понеделник, а според говорителя на Европейската комисия Амадеу Алтафай това са „необосновани слухове“. По график следващата среща на министрите трябва е на 20 юни в Люксембург. Три дни по-късно се събират лидерите на ЕС, за да обсъдят продължилата вече 18 месеца криза с дълга.
В края на миналата седмица гръцкото правителство така и не стигна до консенсус за нови икономии, за които европейските лидери настояват, а опозиционната „Нова демокрация“ поиска по-ниски данъци, за да подкрепи предложените от кабинета на Георгиос Папандреу мерки. До края на седмицата пък се чака "тройката" (ЕС, МВФ и ЕЦБ) да оповести своите заключения за финансовата ситуация на Гърция.
Според сп. „Шпигел“ тя ще покаже, че Гърция не е спазила нито едно от задълженията си по Меморандума за финансова помощ, и петият транш от 12 млрд. евро няма да бъде изплатен. Последва вълна от опровержения, като гръцкият финансов министър Георгиос Папаконстантину подчерта, че германското издание пуска невярна информация, защото преговорите продължават, текат със задоволителни темпове, а докладът на надзорниците за изпълнението на икономическите и структурните реформи още не е готов. Информацията бе отречена и от МВФ.
В края на миналата седмица банкова паника се разрази сред гръцкото население заради спекулациите, че страната ще фалира и ще се замрази достъпът до депозити.
Само за ден, в петък, гърците изтеглиха над 1,5 млрд. евро от банките. Според информация на онлайн изданието на в. „Адемефтос Типос“ ситуацията е довела дотам, че много банки са наложили таван на сумите, които могат да бъдат теглени на гише.
Паниката бе допълнително провокирана от изказването преди дни на гръцкия еврокомисар Мария Даманаки, че страната може да бъде принудена да напусне еврозоната и да върне обратно драхмата, ако не изпълни мерките за съкращаване на разходите и икономическите реформи, за които настояват международните кредитори. Вестникът допълва, че натискът върху банките продължава, като се очаква за целия месец май населението да изтегли над 4 млрд. евро от депозитите си спрямо 2 млрд. месец по-рано. Най-много средства се теглят от пенсионери и хората, оставили на влог малки суми, като те варират между 2 и 15 хил. евро.

Реакцията у нас

От банка „Пиреос“ съобщиха за „Класа“, че подозренията за изтегляне на капитали от България към майката банка в южната ни съседка са неоснователни. В портфейла на банката има около 1,7 млрд. евро кредити и 700 млн. евро депозити. Около 300 млн. евро пък е собственият капитал. Това означава, че са прехвърлени средства от компанията майка в Гърция към България, а не обратното, обясниха от финансовата институция. Освен това трезорът представи вчера финансовите си резултати за първото тримесечие, според които нетната печалба е 14,6 млн. лв. при 10,7 млн. лв. за същия период на миналата година. Активите в края на март са 4 млрд. лв.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване