05/30/11 19:56
(http://www.klassa.bg/)

ЦРУ: В Гърция е възможен военен преврат

Продължаващите улични протести в засегнатата от кризата Гърция могат да ескалират в бунт и гръцкото правителство да изгуби контрол над управлението, се казва в доклад на Централното разузнавателно управление, цитиран от „Билд“. В него се посочва, че ако ситуацията стане още по-сериозна и неконтролируема, има опасност от военен преврат в страната. ЦРУ предупреждава за възможен подобен сценарий в Гърция заради жестоките икономически мерки и отчайващото състояние на страната, твърди германският таблоид.
След като миналата седмица бяха изказани опасения, че Гърция може да напусне еврозоната и да върне драхмата в обращение, тази седмица започна с предупреждението, тиражирано от германския таблоид „Билд“ и подето от гръцките вестници, че Атина може да осъмне с военно управление - 44 години след преврата на „черните полковници“ на 21 април 1967 г. Тогава бяха разпуснати политическите партии, синдикатите и парламентът и бяха закрити демократичните вестници, а през декември крал Константин Втори бе принуден напусне страната. Жестокостта на хунтата обаче води до огромно недоволство и избухване на студентско въстание. През юли 1973 г. е произведен референдум за промяна на конституцията, с който е отменена монархията. Конституцията на страната забранява на униформени лица да влизат в учебни заведения и университети и поради тази причина те се използват като центрове и убежища по време на сблъсъци с полицията. Управлението на хунтата води до международна изолация на страната, замразено е членството й в Съвета на Европа и нейното споразумение за асоцииране с Европейската общност, предизвикана е кризата в Кипър от 1974 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване