05/31/11 18:01
(http://www.klassa.bg/)

Глобяват с 10 хиляди лева за вода, инжектирана в пилета

По 10 000 лв. ще трябва да платят фирмите, в чиито продукти е открито наднормено количество вода. При акция, проведена от Българската агенция по безопасност на храните и Комисията за защита на потребителите, е установено, че осем от 14 проби на пилешко месо са с доказано повишено водно съдържание от 27 до 51 %, съобщи вчера министърът на земеделието Мирослав Найденов, който участва в конференция за функционирането на хранителна банка у нас. Той каза, че има случаи, в които месото е инжектирано със солеви разтвори.
Според европейския регламент се позволява влагането на вода за заготовка, но трябва да се обозначи на етикетите на продуктите. Производителите вече ще бъдат задължени да вписват съдържанието на вода в етикетите.
По повод заразата с ешерихия коли, причинила смъртта на 16 души в Германия, Найденов обясни, че у нас няма внос от Испания и не са открити замърсени зеленчуци.
Източникът на инфекцията засега е неизвестен, заяви здравният министър на Хамбург Корнелиа Пройфер-Щоркс. Следващата седмица ще се проведе извънредно заседание на Съвета на министрите на земеделието в ЕС, за мерки за справяне с инфекцията. Почти в цяла Европа е спряна продажбата на плодове и зеленчуци от Испания.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване