05/31/11 18:27
(http://www.klassa.bg/)

Доходите ни намаляват, разходите за данъци и осигуровки растат

Общият доход средно на лице от домакинство през първото тримесечие на 2011 г. е 868 лв. и се понижава с 2.1% спрямо същото тримесечие на 2010 г., а общият разход е 775 лв. и се увеличава с 1.4%, сочат данни на НСИ. Нещо повече - като от доходите се извадят разходите, излиза, че на човек чисто му остават по 93 лв. за тримесечието. Според статистиката около 85.8% от доходите се формират от работна заплата и пенсии – 459 лв. от заплата и 285 лв. от пенсия , а същевременно разходите за храна и жилище (енергия, горива, вода и др.) имат най-голям дял при формиране на общия разход. Те са 52.2% от всички разходи.
Най-съществено перо от бюджета на българските домакинства са парите за храна и безалкохолни напитки. Като абсолютни стойности те се увеличават с 3% и са 284 лв. средно на лице в домакинството при 275 лв. през същия период на миналата година. Относителният дял на храната и безалкохолните в общия разход се увеличава с 0.5 процентни пункта и представлява 36.6% от него. Разходите за дома - вода, електроенергия, отопление, обзавеждане и поддържане, се понижават от 147 лв. на 140 лв. средно на лице от домакинство за година.
Оказва се, че средностатистическият българин е свил харчовете си дори за здравеопазване - разходите намаляват със 7.8% и възлизат на 45 лв. средно на човек, за транспорт и съобщения се свиват средно с 2.6% и достигат 81 лв. на човек, а за облекло и обувки бележат спад от 6.3% и възлизат на 18 лв. средно на лице. С близо 10% са се свили и парите за алкохол и цигари - 32 лева на човек. Повишение има и в разходите за данъци и социални осигуровки. Средно българинът е заделял по 40 лв. за данъци тази година при 27 лв. година по-рано. Разходите за осигуровки пък са скочили от 30 на 47 лева.


НЦИОМ: Две трети от българите смятат, че са обеднели

Две трети от българите твърдят, че стандартът им на живот се е влошил през последната година, показва национално представително проучване на НЦИОМ, направено от 12 до 19 май сред 1000 души. Само 4% отговарят, че живеят по-добре. 63% от анкетираните са срещали затруднения при плащане на битови сметки за електричество и за парно отопление, а 58% са се ограничавали в покупките на стоки от първа необходимост. Около 43% не са си позволили почивки. 40% са отложили планиран ремонт на жилището си. Една пета от анкетираните посочват, че имат проблеми при плащането на кредити, а 19% са отложили планирана покупка на кола. Близо 40% от запитаните очакват стандартът им да се повиши през следващата година, а песимисти в това отношение са 20% от хората.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване