05/31/11 16:13
(http://www.klassa.bg/)

Ерик Мурло: Интересът към графичното изкуство расте

Има добро бъдеще за графичното изкуство, интересът на ценителите непрекъснато нараства, търсенето се усилва, особено през последните три години в Китай, Индия, Източна Европа, също така и в западните страни и САЩ. Това каза пред „Класа“ Ерик Мурло, който е в България по покана на Музейната галерия за модерно изкуство, за да представи богатия архив на френското литографско „Ателие Мурло“. Той се срещна със студенти в НХА в ателие „Литография“, където бяха демонстрирани различни техники за отпечатване на графични произведения.
Технологията на литографския процес е доста стара, на около 200 г. В НХА обаче е запазен старинният начин и метод за рисуване върху камък, без никакви модернистични похвати – както се е работело още от самото начало в Париж. Рисува се директно върху камък, не върху цинкова плоча и така се запазват автентичността и свежестта на рисунката.
„Процесът започва от почесването на камъка, полира се, след което се рисува върху него. Не се пипа с ръце, за да не приема мазнината от пръстите. Рисува се със специални литографски материали, после рисунката се обработва с арабска гума и азотна киселина. След това се пристъпва към отпечатването на тиража по решение на автора. Той се надписва. Графиката винаги е тиражирана, тя не е само 1 отпечатък“, обясни Петър Милев, технолог в ателие „Литография“ на НХА. По думите на Петър Милев литографията като процес е непокътната от древността. Няма как да се модернизира, защото тя ще престане да съществува като жанр и пресите ще влязат в музеите.
Ерик Мурло потвърди автентичността на процеса. „Това творчество е изключително трудоемко, за да се нарисува една литография, трябва много повече време, отколкото да се направи една картина. Но пък в литографията се влага много повече артистичност, защото в нея можете да видите първата рисунка, след това втората, наслагването и по този начин да се проследи целият творчески процес – нещо, което при картината е доста по-различно. Именно затова литографията е толкова рядка и ценна.
„Когато бях дете на 7–8 години, видях една фигура, нарисувана върху камък, която беше останала в ателието, където играех. Съвсем съзнателно отидох и с тебешир нарисувах цигара. Когато всички се върнаха за обяд, бяха доста изплашени, защото видяха цигарата, която не беше на картината на великия Миро преди това. Попитаха какво се е случило – аз отговорих, че това е моя добавка към творбата. Тогава моите родители ми се скараха много остро. Когато обаче Маестрото се появи, той се вгледа в нея и вместо да се ядоса, просто добави пушека на цигарата“ , разказа Мурло само пред „Класа“
В следващите дни студентите ще имат лекции с Ерик Мурло, който по времето на престоя си в България освен обмяна на опит и преподаване ще се оглежда за нови млади дарования от страната ни.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване