05/31/11 22:10
(http://e-vestnik.bg/)

Похожденията на Строс-Кан и бъдещият процес

Ройтерс

Доминик Строс-Кан в съдебната зала. Снимка: АП/БТА

В дните след ареста на Строс-Кан, обвинен в опит за изнасилване на камериерка, таблоидите продължиха да се пълнят със сензационни подробности за миналите сексуални подвизи на бившия директор на Международния валутен фонд (МВФ) - и предполагаеми, и признати. Юристи обаче казват, че прокурорите ги чака трудна битка, ако се опитат да представят някое от похожденията на Строс-Кан като доказателство по делото срещу него.

“Съдилищата искат да избегнат следния начин на мислене: щом го е правил толкова много пъти, значи е по-вероятно и сега да го е извършил, не искат тези разсъждения да бъдат използвани вместо доказателства”, каза известният съдебен защитник Джералд Шаргъл, представлявал клиенти като Джон Готи-младши и лишения от права адвокат Марк Драйър.

В правната система на Ню Йорк се смята, че предишните актове на сексуален тормоз не могат да бъдат представяни пред съда. Има обаче няколко изключения, когато подобни доказателства може да се използват. Например, за да се докаже, че има нещо специфично в начина, по който подсъдимият е извършвал предишните си сексуални деяния, за да бъде оборена защита, изградена на твърдение за полов акт по взаимно съгласие, или за да се поставят под съмнение показанията на обвиняемия. Противно на това федералните закони за доказателствата - които не важат за съдилищата в Ню Йорк, където се гледа делото на Строс-Кан - позволяват предишни сексуални актове да бъдат използвани по дела за сексуални посегателства за всякакви цели.

На 15 май 62-годишният Строс-Кан бе свален от полицията от самолет на “Ер Франс”, след като камериерка от хотел “Софител”, намиращ се в центъра на Манхатън, заяви, че той се е опитал да я изнасили и я е накарал да прави орален секс. Строс-Кан, който упорито твърди, че е невинен, подаде оставка като директор на МВФ. След като прекара няколко нощи в затвора на остров Райкърс, на 19 май му бе позволено да излезе под гаранция, при условие че бъде поставен под 24-часово наблюдение от въоръжени полицаи. Предявени са му седем обвинения, включително за опит за изнасилване и криминален сексуален акт от първа степен.

Междувременно медиите представиха Строс-Кан като известен женкар, който неведнъж е трябвало да се извинява за поведението си и от двете страни на Атлантическия океан. През 2008 г. Строс-Кан призна, че е имал връзка с Пирошка Над, икономистка, с която той е работил в МВФ. Той бе порицан от МВФ, но отпаднаха всички обвинения срещу него за злоупотреба с власт.

В писмо до борда на МВФ Над, която оттогава не работи вече във фонда, казва, че е била “заблудена” от настоятелното ухажване на “харизматичния” бивш директор на МВФ. Тя описва Строс-Кан като “мъж с проблем, който може да му попречи да ръководи институция, където под негово ръководство работят жени.”
Източници от прокуратурата заявиха за Ройтерс, че преглеждат случая с Над. При предявяването на обвинението заместник-окръжният прокурор Джон Макконъл заяви, че Строс-Кан “поне още в един случай е имал поведение, подобно на това, за което му е предявено обвинението.”

Източник, близък до разследването, каза за Ройтерс, че Макконъл е имал предвид предполагаема среща с Тристан Банон, журналистка, която обвинява Строс-Кан, че й се нахвърлил, докато тя го е интервюирала през 2002 г. Според слуховете Банон обмисля дали да не повдигне обвинения, но адвокатът й каза за Ройтерс преди десетина дни, че тя няма да дава показания пред американското следствие. Миналата седмица източник от прокуратурата заяви за Ройтерс, че преди предполагаемото посегателство срещу камериерката Строс-Кан попитал друга служителка в “Софител” дали не иска да се срещне с него, след като приключи работа. Тя му отказала, заявявайки, че това е в разрез с политиката на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване