05/31/11 18:05
(http://www.klassa.bg/)

Сеп Блатер отказа да отложи изборите за президент на ФИФА

Президентът на Световната футболна федерация Сеп Блатер е категоричен, че изборите за бос на ФИФА трябва да се проведат днес. Той е единственият кандидат след оттеглянето на конкурента му Мохамед бин Хамам. Швейцарецът се бори за четвърти мандат начело на организацията, която в последните дни беше застигната от ураган от скандали.
Според него ФИФА не е в криза въпреки „големите щети”, нанесени на имиджа на Световната футболна федерация от продължаващите обвинения в корупция. „Футболът не е в криза, само изпитва някои трудности”, заяви Блатер. Той е категорично против предположенията от британското и други правителства, че изборите за президент на организацията, които трябва да се проведат днес и за които той е единствен кандидат, трябва да бъдат отложени. „Ако правителствата опитват да се намесват, значи нещо не е наред. Смятам че ФИФА е достатъчно силна, за да се справим с нашите проблеми в рамките на организацията”, аргументира се футболният бос.
Английската футболна асоциация призова белязаните от скандал избори за президент на ФИФА да бъдат отложени. Според ФА трябва да има алтернатива, а не Сеп Блатер да бъде единствен кандидат за поста. Англичаните призоваха за независим външен одит, който да помогне за подобряването на дейността на организацията.
Членът на Етичната комисия Лес Мъри също се изказа, че ФИФА се нуждае от пълна структурна реформа. Той е един от 13-те членове на Етичната комисия на организацията.
"Мисля, че промените трябва да бъдат много сериозни. Може би дори трябва да се направи пълна структурна и организационна реформа. Структурата на ФИФА в момента е прекалено много политизирана. Решенията се взимат на базата на политически мотиви, а това не е добре за организацията. Просто промените са наложителни", заяви Мъри.
Едни от най-големите спонсори на Световната футболна асоциация също изразиха притеснения заради грандиозните корупционни скандали, които избухнаха през последните дни. “Кока–Кола” и “Адидас” изразиха притеснения от случващото се във ФИФА. Говорителят на „Кока-Кола“ подчерта, че скандалите са много лоша поличба за спорта. Доста отвратени от случилото са и от световната компания за спортна екипировка. Други два големи спонсора на организацията - “Виза” и “Емирейтс”, засега не взимат отношение.
Transparency International (TI), международна организация за борба с корупцията, също поиска от ФИФА да отложи президентските избори. "Свободните и честни избори не могат да бъдат осъществени, когато има съмнение, че гласоподавателите могат да бъдат подкупени. Две важни фигури във футбола са обвинени в купуване на гласове. Делегатите на ФИФА знаят, че трябва да изчистят името на организацията, ако искат вотът им да бъде легитимен", заяви Силвия Шенк, старши съветник по спорта в организацията.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване