06/01/11 21:05
(http://e-vestnik.bg/)

Адвокат Хаджигенов: Цветанов е нeдоразумение; 1. - Как да се пазим от полицаи при проверка

Николай Хаджигенов. Снимка: личен архив

Поради зачестилите случаи на полицейски произвол и насилие e-vestnik ще пусне на части под формата на интервю съвети от адвокат Николай Хаджигенов как да се държим и да се опазим от беззакония при различни случаи на проверки и задържане от полицаи.
Хаджигенов е от София, завършил е право в Нов Български университет. Работи като адвокат от 10 години. Половината му практика е свързана с наказателно право, занимава се и с данъчни, търговски дела и авторско право. Има блог, в който излага много казуси, които създава полицията

БлогА на Хаджигенов, един обикновен адвокат.

- Преди да минем към примерите с полицейско насилие и съвети как да се опазим от произвол на униформените, кажете - толкова ли е зле наистина положението с полицаите? В блога си цитирате шеф от софийско РПУ, който казва, че конституцията я отменят други закони?

- Да. Конкретно - Законът за МВР отменя конституцията! Колосален проблясък.

- Кои са най-големите гафове на полицията?

- Най-големия проблем, изобщо на МВР, не само на полицията, е неграмотността, некомпетентността. Защото именно МВР са тия, които работят по горещи следи и събират доказателства. В досъдебната фаза МВР е едноличен разследващ орган. Там не се допускат адвокати.
Затова е абсурдно тези камъни да се хвърлят на съда – негодни доказателства, неграмотно събрани  – това се прави еднолично от МВР и под прякото ръководство на прокуратурата. На този етап няма адвокати, няма съд. Безумията им се виждат едва в съдебна фаза, когато адвокатите и прокурорите имат равни права. Там се установява, че МВР и прокуратурата са си оставили ръцете.
Ама какво искаме, след като Цветанов преди седмица обяви, че съдът не помагал на МВР и прокуратурата в борбата с престъпността! Той не е чувал за Монтескьо, за разделение на властите, че съдът е независим арбитър… Когато говорим за обикновен човек, това не е проблем. Но когато говорим за вицепремиер и вътрешен министър, това е недоразумение. Оттук нататък какво да очакваме от униформения на улицата? В едно районно като Първо РПУ в София от 30 разследващи полицаи има не повече от 3-ма юристи.

- Някакви конкретни примери?

- Сега например има акции за незаконни залагания в интернет. В Наказателния кодекс няма такова понятие, няма такъв състав на престъпление – да залагаш в интернет. В ЕС тече дискусия за залаганията в интернет. Спорят дали една компания, която има лиценз в една държава, е незаконно да залагаш в нейните игри от друга държава. В ЕС няма единна позиция. В някои страни е незаконно да се залага въобще, в други – не. Тоест - какво прави в момента МВР с тези т. нар. незаконни залагания? Освен че се готви за избори?

- Случаят във Варна тия дни, когато тежко въоръжени полицаи нахлуха в погрешна къща и арестуваха човек пред малките му деца, беше свързан с тези незаконни залагания, нали?

- Да, затова е. Сбъркали входа. И насочват автомати срещу деца, едното на 9 години, другото по-малко. Майката казала – не насочвайте тия железа срещу децата. Ама те ги насочват. Децата са много страшни. Така се задържат терористи. Едното дете още хълца. МВР щяло да им окаже психологическа помощ. Оръжие, сила, белезници не се прилагат във всички случаи, а в определени от закона случаи.
Със злоупотребата с власт и полицейското насилие сега до такава степен стана страшно, че главният прокурор написа инструкция, с която уведомява МВР, че трябва да спазва законите – че са длъжни да допускат адвокат или да осигуряват служебен. Те лъжат хората, че нямат право на адвокат. Например масово отказват да допускат адвокатите при разпит на свидетели. Налага се да пишем жалби чак до ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване