06/01/11 09:56
(http://radiomilena.com/)

Велчев: Делата за полицейско насилие да се поемат от Военната прокуратура

Делата за полицейско насилие да се поемат от Военната прокуратура – тази идея изложи пред журналисти главният прокурор Борис Велчев, предаде агенция КРОСС. „Полицейското насилие дори само по статистически данни е реален проблем“, призна той. През миналата година са образувани 238 дела срещу полицейски служители, от които около 80 са за насилие над граждани. „Личното ми усещане е, че случаите на полицейско насилие са били по-малко, когато с тях се е занимавала Военна прокуратура“, каза Велчев.

Той обясни за да аргументира идеята си, че военните прокурори не са толкова натоварени и също така не са толкова близо до полицейските служители. През есента ще бъде създаден специален сектор във ВКП, който ще следи делата срещу служители от вътрешното министерство. Борис Велчев бе попитан и за скандалното поведение на прокурора Роман Василев при ареста на бившия военен министър Николай Цонев в контекста на това дали има прокурорски натиск по дадени дела и разследвания, Велчев припомни, че Василев бе наказан дисциплинарно и понесе отговорност за деянията си публично, тъй като случаят стана широко медийно достояние. За поведението на полицаите при ареста на финансиста Тенчо Попов, където се видя, че полицаите се снимат за спомен в офиса му, Велчев коментира, че тези записи са станали достояние по-късно. Те бяха представени от защитата на Попов, от охранителната камара на кантората на Тенчо Попов, който е подсъдим заедно със съдия Петър Сантиров и Николай Цонев за подкуп.
На въпрос дали прокуратурата трябва да се самосезира и да започне разследване след разкритията на сайта Уийкиликс за ключови политици у нас, Велчев отговори кратко: „Виждам твърдения, а не данни“. Той отново повтори коментара си за разкритията на скандалния сайт за него, като заяви, че никога не си е позволявал натиск над съдии и че това е против неговото мислене.

Bookmark/Favorites Svejo Google Bookmarks Delicious StumbleUpon Facebook Сподели

Публикувана на 06/01/11 09:56 http://radiomilena.com/news/?p=12545
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване