06/01/11 17:21
(http://www.klassa.bg/)

До 7 дни комисия ще предложи правила за промени в конституцията

До 7 дни временната комисия, която депутатите избраха вчера, ще предложи на Народното събрание процедурни правила за работа по законопроекта за изменение и допълнение на конституцията. Временната комисия се създава за срока на приемане, респективно - отхвърляне на законопроекта, свързан с Пакта за финансова стабилност, иницииран от финансовия министър Симеон Дянков.
Председателят на правната комисия и зам.-председател на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова бе избрана да оглави новата комисия. Тя се състои от 19 народни представители. Всяка парламентарна група има свой зам.-председател. Това са Менда Стоянова от ГЕРБ, Любен Корнезов от Коалиция за България, Алиосман Имамов от ДПС, Екатерина Михайлова от Синята коалиция и Огнян Стоичков от „Атака“.
За членове бяха избрани още Валентин Николов (ГЕРБ), Димитър Главчев (ГЕРБ), Димитър Лазаров (ГЕРБ), Доброслав Димитров (ГЕРБ), Емил Радев (ГЕРБ), Красимир Ципов (ГЕРБ), Юлиана Колева (ГЕРБ), Янаки Стоилов (БСП), Румен Овчаров (БСП), Христо Бисеров (ДПС), Лютви Местан (ДПС), Павел Шопов („Атака“) и Димитър Чукарски (независим).
Както е видно, във временната комисия влизат общо девет депутати от ГЕРБ, по трима от Коалиция за България и от ДПС, двама от "Атака" и по един от Синята коалиция и от независимите. В комисията решенията по същество ще се приемат с гласовете на 2/3 от присъстващите.
В дебатите преди гласуването Любен Корнезов определи временната комисия като излишна и прогнозира, че тя няма нищо да роди. По думите му Коалиция за България ще участва в комисията в знак на уважение към парламентаризма, но няма да подкрепи този законопроект, „защото конституцията не е готварска книга, та мнозинството да се упражнява върху нея“.
Лютви Местан от ДПС упрекна депутатите от ГЕРБ, че избирателно припознават практики от предишното парламентарно мнозинство
Ако фискалният борд не бъде приет сега, след време ще ни бъде наложен от Европейската комисия. Това заяви лидерът на СДС Мартин Димитров, който обясни, че няма драма в различните им позиции с ДСБ и Иван Костов относно Пакта за финансова стабилност.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване