06/01/11 17:55
(http://www.klassa.bg/)

Под 5% от домакинствата държат две трети от парите на влог у нас

По-малко от 5% от домакинствата у нас са държали две трети, или 68%, от депозитите у нас през 2010 г. Въпреки кризата семействата са успели да увеличат финансовите си активи с 12%, сочи анализ за богатството на домакинствата на УниКредит Булбанк. Именно ръстът на банковите влогове в най-голяма степен е допринесъл за посоченото нарастване.
Интересна тенденция от последните месеци е, че семействата с по-големи депозити са увеличили размера им, докато тези с по-малки спестявания са ги изтеглили. Според експертите причина по-малко заможните домакинства да теглят средства е, защото чувстват по-силно ефекта на инфлацията, още повече че в края на 2010 г. 36,5% от разходите им са отивали за храна и напитки. Други показатели за влошаващите се финанси на средното домакинство у нас са намаляващите доходи на глава от населението и покачващата се безработица.
Според данни на БНБ към края на март броят на влоговете над 1 млн. лв. в банките в страната е 2251, или със 111 повече спрямо същия период на 2010 г. От тях 479 са физически лица и 1772 са компании. На практика излиза, че всяка седмица по двама нови милионери са влагали на депозит седемцифрени суми. За цялата минала година рекордните 454 домакинства депозираха над 1 млн. лв. в родни банки на обща стойност 1,17 млрд. лв. По-високата спестовност, особено на най-заможните, обаче не е добра новина за икономиката, защото, вместо да инвестират освободените средства от продажбата на активи в нови проекти, те ги затварят на влог.
В следващите две години българите ще продължат да спестяват в депозити, коментира Милен Касабов, старши икономист в УниКредит Булбанк. „България е най-бедният член в клуба на богатите и затова сме с ниско самочувствие, но въпреки това не сме бедни в смисъла, който влагат от Световната банка – живот под 2 долара на ден“, заяви главният изпълнителен директор на банката Левон Хампарцумян.
През 2010 г. нетното финансово състояние на глава от населението е било 1135 евро при 843 евро за 2009 г. и 650 евро в разгара на световната криза през 2008 г. Все пак обаче не сме наваксали нивата от 2007 г. - рекордните 1147 евро на човек. Тези стойности няма да бъдат достигнати и през следващите две години.
От пика през 2008 г. до 2010 г. нетното жилищно и финансово богатство се е стопило с близо 80 млрд. лв – от 320 млрд. на 240 млрд. лв., показват още данните на „УниКредит“, което се дължи преди всичко в спада на цените на недвижимите имоти. От страна на задлъжнялостта 2010 г. е единствената година в последното десетилетие с отчетен спад, макар и минимален, след като през 2009 г. показателят е бил без промяна. Необслужваните кредити ще продължат да растат и тази година от 11,9% на 13,5%, но ще се успокоят през 2012 г. до 12,4 на сто.


Moody’s: Банките в България са с негативни перспективи

Перспективите за българската банкова система остават негативни преди всичко заради неубедителното икономическо възстановяване, очакванията за увеличаване на лошите заеми и голямата зависимост от финансиране от чуждестранните банки майки. Това се посочва в доклад на рейтинговата агенция Moody's, цитиран от Ройтерс. Основната слабост на системата според експертите е зависимостта от финансиране от банките майки. Външното финансиране има дял от около 22% от фондовете на системата към края на 2010 г., което прави част от банките уязвими. Moody's очаква допълнително ограничаване на финансирането от банките майки, а за гръцките трезори има повишен риск от по-агресивна декапитализация.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване