06/02/11 19:16
(http://www.klassa.bg/)

1,1 млрд. лв. трябва да се вложат в елмрежата у нас до 2020 г.

Георги Велев
georgi.velev@klassa.bg

Около 1,1 млрд. лв. трябва да бъдат инвестирани в развитие на електропреносната мрежа на страната ни до 2020 г., каза вчера Иван Йотов, изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор, по време на международна конференция край Варна, организирана от Българския атомен форум. Йотов обясни, че такива инвестиции ще са необходими на елмрежата, ако у нас бъде построена АЕЦ „Белене”. Само за изграждането на инфраструктурата на централата ЕСО трябва да плати 568,5 млн. лв. и да построи 1300 км далекопроводи. Ако пък централата не се строи, операторът ще трябва да вложи само 505 млн. лв. в елмрежата. Средствата са необходими, за да се присъединяват безпроблемно възобновяемите източници на енергия, както и да се подобрят енергийните връзки със съседните страни, обясни Йотов.
С 4,9% се е увеличило потреблението на енергия в страната от началото на годината до сега, отчетоха още от ЕСО. По прогнозни данни на дружеството през тази година потреблението трябва да бъде около 37 439 гвтч енергия. Според прогнозите на компанията за консумацията на ток през 2020 г. у нас ще се използват най-много 42 090 гвтч енергия. Ако се придържаме към минималния сценарий за потребление, след 10 г. у нас ще се консумират по 36 617 гвтч ток.
В следващите 5 г. у нас трябва да бъдат изведени от експлоатация 2175 мвт мощности. За същия период пък се очаква да бъдат пуснати 1132 мвт. Част от тях е и новата термична централа ТЕЦ „AES Гълъбово”, която се очаква да бъде официално пусната днес, макар и не на пълна мощност.
За България е важно да има единно мнение за строителството на АЕЦ „Белене”, подчерта евродепутатът Владимир Уручев. Той припомни, че блоковете на бъдещата втора атомна са от най-ново поколение. По повод спирането на ядрените централи в Германия Уручев обясни, че това ще има благоприятен ефект върху ВЕИ индустрията и технологиите там ще поевтинеят. Това обаче не значи, че цената на зелената енергия ще стане по-ниска. Той бе категоричен, че атомната енергетика няма да има бъдеще, ако не си вземем поука от катастрофата в японската АЕЦ „Фукушима”.
Междувременно стана ясно, че проектът „Белене” не попада в обхвата на стрес тестовете за ядрени централи в Европа. Въпреки това новите изисквания за безопасност ще бъдат приложени при строежа на централата, заяви Сергей Цочев, председател на Агенцията за ядрено регулиране. Според него в бъдеще ще има още промени към засилване на сигурността на ядрените централи в света.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване