06/02/11 19:17
(http://www.klassa.bg/)

100 млн. лв. трябват на АЕЦ „Козлодуй”, за да се удължи животът на блоковете

Около 100 млн. лв. се очаква да струва удължаването на живота на V и VI блок на АЕЦ „Козлодуй”, съобщи изпълнителният директор на централата Костадин Димитров по време на форум на „Булатом”, който се провежда край Варна. Средствата могат да се акумулират от работата на централата, без да се теглят заеми. За целта обаче дружеството ще поиска част от дивидента, който се плаща на държавата. В момента 80% от печалбата ни отиват за държавния бюджет. Ще поискаме поне парите за държавно гарантираните кредити, които изплащаме, да остават при нас, обясни Димитров. По думите му става въпрос за около 20-30 млн. лв. годишно, които ще бъдат заделени в специален фонд. Още средства във фонда могат да се съберат и ако държавата се съгласи половината от корпоративния данък да остава в централата. В момента АЕЦ плаща по около 10 млн. лв. корпоративен налог, а чистата печалба на дружеството за миналата година е около 65 млн. лв.
Димитров отново припомни, че за извършване на стрес тестовете на централата ще са й необходими около 10-12 млн. лв. Тези пари ще ги вземем от печалбата на компанията за миналата година. До момента единствено консорциум между френската EDF и руската „Росенергоатом“ са подали заявление за участие в процедура за удължаване живота на двата 1000-мегаватови блока.
До края на лятото се очаква да бъде готово предпроектното проучване за разширяването на склада за сухо съхранение на отработеното ядрено гориво, каза още Димитров. Така в него ще може да се складира и отработеният уран от V и VI блок на централата. Проучването се извършва от американската компания „Холтек”. От централата планират през тази година да извършат 2 транспорта на отработено гориво за Русия, като всеки от тях от тях струва по около 15 млн. евро. До 2015 г. дружеството ще продължи да прави по 2 курса годишно за връщане на отработено гориво.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване