06/04/11 21:14
(http://e-vestnik.bg/)

Околчица за партийна употреба – Волен, Първанов, Цветанов…

Партийните знамена на връх Околчица. За тези две партии тържествата са място за партийна изява. Снимки: авторът

Няма идеал, който да ни обедини като народ. Поне за една минута да не мислим за нищо и да запазим паметта на героите свята. Празниците, вместо да ни обединяват, ни разделят.

В последните 20 години толкова политици извървяха пътя до  Околчица, но нито един не бе последван от хората самосиндикално и надпартийно.
Продължаваме да слушаме политиците и лъжливите им слова, за които патриотизма е  предизборна кампания, а не начин на живот, които се предава от поколение на поколение.

Години наред се увеличаваше

Амбулантен търговец предлага актуални политически сувенири, подходящи за връх Околчица. Снимки: авторът

броят на  политиците, които  изкачват пътя до Околчица. Това не означава, че сме станали по-големи патриоти от преди, когато се качваха самостоятелно или организирано ученици, войници, граждани, някой актьор който да изрецитира ботево стихотворение, поканен от  представители на местните партийни структури.

Преди повече от десет години БНТ спря да излъчва в пряко предаване всенародното поклонение от връх Околчица и интересът на политиците да се изкачват до там намаля. Тази тенденция започна повремето на Иван Костов, продължи и при  правителството на Симеон Сакскобурготски, и чак в последните си години от управлението на тройната коалиция, малко преди президентските избори, когато Първанов отново беше кандидат за поста, Сергей Станишев се престраши да се качи на „ Вола”, но неговата реч бе заглушена от мегафона на Волен Сидеров, който заедно със своите симпатизанти протестираше срещу  действията на тройната коалиция и нейните партньори от ДПС,  както и срещу създателят на  коалицията агент  Гоце.

Веселин Маринов пее на миналогодишните тържества на връх Околчица. Снимки: авторът

След като загуби от Първанов президентските избори на балотажа, Волен Сидеров също спря да се качва на Околчица. Тази година сподели, че няма такова намерение. Същевременно имаше предупреждение от община Враца, че няма да бъдат допуснати членове и симпатизанти на „Атака”, след миналогодишните изцепки на техния лидер, които нахлу на официалната трибуна повреме на тържествения митинг заря, точно когато започна да говори президентът Първанов. Тогава Сидеров започна с фюрерските жестове да ръкомаха, после  отиде при симпатизантите на „Атака”, който  мощно скандираха „Волен президент!”

Но тази година, когато се навършват 135 години от смърта на Христо Ботев,

Цветан Цветанов на честването на връх Околчица. Снимки: авторът

общинските съветници и органите на реда бяха решили да не допускат „атакисти” за тържествата, след изцепките им в Батак и кървавите сблъсъци пред джамията в центъра на София. Самият Волен Сидеров се отказа, след като разбра, че Първанов, който е патрон на празниците, е на посещение в чужбина, и ще има само представители на управляващите от ГЕРБ,  които той подкрепя към момента. Няма срещу кого да прави президентската си кампания…
Цветан Цветанов, който организираше партийните структури на ГЕРБ в цялата страна, вече за пета поредна година изпотява фанелката си и се качва на върха, като извървява пътя от врачанското село Павлоче до Околчица, заедно с народни представители, членове и симпатизанти на партията. Миналата година на паметния връх, след като Веселин Маринов изпя песните си посветени на България, вицепремиерът и тогавашен кандидат президент на ГЕРБ  толкова се развълнува, като изрече няколко патриотични думи, че пусна сълзи пред камерите на репортерите.

Тази година той само се обърна персонално към министъра на енергетиката икономиката и туризма Трайчо Трайков, за да му благодари, че заедно с АЕЦ “Козлодуй”, която празнува 35-годишен юбилей, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване