06/05/11 18:14
(http://www.klassa.bg/)

1,8 милиона в Македония избираха 120 депутати

Общо 1,8 млн. македонци, разпределени в шест районa, имаха право на глас вчера да изберат 120 депутати в новия парламент, съобщи АФП. Тази година за първи път гласува македонската диаспора в чужбина, която трябва да избере трима свои представители. С тях в парламента ще има 123-ма депутати. Според конституцията новото Народно събрание трябва да се събере най-късно до 25 юни, а новото правителство да бъде сформирано до 10 август.
Избирателната активност до 13 часа бе 36%, съобщи македонският в. “Дневник”. Очакваше се до затваряне на секциите тя да достигне 50%.
Надеждите на македонците за тези избори са огромни, защото резултатите може да сложат край на политическата криза и да дадат тласък на членството в ЕС и НАТО. Скопие има статут на кандидат за ЕС от 2005 г., но още не е започнал преговори за присъединяване заради спора с Гърция за името.
До предсрочни избори се стигна, след като най-голямата опозиционна партия - Социалдемократическият съюз на Македония на президента Бранко Цървенковски, в продължение на месеци бойкотираше работата на парламента.
Според последните социологически проучвания управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ на премиера Никола Груевски ще получи около 40 депутатски места, Социалдемократическият съюз на Цървенковски 36, Демократичният съюз за интеграция на Али Ахмети 12-14 места, Демократическата партия на албанците 8. Партията на Любе Бошкоски „Обединени македонци“ ще има 5 депутати, „Нова демокрация“ 3, ВМРО-Народна партия на Любчо Георгиевски и Нова демократическа партия на Руфи Османи по 4-ма депутати.
Гласуването се провежда в момент на големи разделения в етнически и национален план, коментира “Дойче веле”. По време на предизборната борба личните разногласия и вражди между основните политически съперници - Никола Груевски и Бранко Цървенковски, отровиха политическата атмосфера. Партиите на албанското малцинство пък поискаха създаване на "функционална федерализация" на Македония, за която да им бъде отпусната една трета от държавния бюджет.
Икономически Македония продължава да е много под средното за ЕС равнище. Безработицата е над 30%, а средната заплата - около 335 евро. Тази сума се вдига благодарение на многото държавни служители, които печелят повече от заетите в частната икономика. Чуждестранни инвеститори почти няма, като причината е бавната евро-атлантическа интеграция на Македония.
Първите резултати от вота се очакваха снощи след редакционното приключване на броя.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване