06/05/11 17:39
(http://www.klassa.bg/)

"Газпром" заплашва да пренасочи експорта си към Азия

Ако Евросъюзът не харесва цените на руския природен газ, компанията може да насочи износа си към Азия и по-специално Китай, каза в интервю за „Зюддойче Цайтунг“ председателят на Управителния съвет на „Газпром“ Алексей Милер, цитиран от БГНЕС.
Всекидневникът отбелязва, че руският концерн, който контролира една шеста от световните доставки на газ, може за няколко минути да затвори крановете на тръбопроводите, които пренасят синьо гориво за Европа.
Сега Германия осигурява 40% от нуждите си от природен газ с доставки от Русия. При току-що приетото решение от германското правителство за отказ от ядрената енергетика зависимостта на страната още ще нарасне, тъй като ще се наложи да се повиши мощността на централите, които работят с природен газ.
Предстои последната ядрена мощност в Германия да бъде затворена през 2022 г. Затова страната има намерение да строи газови централи, да развива въглищната и алтернативната енергетика. Берлин признава, че в енергийния баланс на страната съществено ще нарасне делът на руския природен газ.
В тази връзка газовият концерн съобщи прогноза, според която до 2020 г. Европа ще има нужда от 380 млрд. кубика газ годишно, а до 2030 г. - от 440 млрд. куб. м.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване