06/05/11 17:25
(http://www.klassa.bg/)

Преизбирането на Обама ще зависи от икономиката

Американският президент Барак Обама е изправен пред растяща заплаха от може би най-сериозния си опонент на предстоящите избори – американската икономика.
По последни данни на министерството на труда на САЩ безработицата се е повишила през май до 9,1% и е най-високата от началото на тази година.
„Ако разкриването на работни места не продължи с темпа от последните месеци, президентът ще трябва да се оглежда за завръщащото се огромно препятствие“, заяви Тад Дивайн, стратег от Демократическата партия, който работеше по кандидатпрезидентските кампании на партията през 2000 г. и 2004 г.
Данните за работните места са последният икономически показател, който сочи, че възстановяването на страната от най-дълбоката й рецесия след 30-те години насам достигна задънена улица точно когато организацията на кандидатпрезидентската кампания на Обама за 2012 г. започна да набира сила, а представителите на републиканците се съревновават за официалните номинации на партията си.
Потребителските разходи в САЩ отбелязаха спад през първото тримесечие на годината и оттогава потребителското доверие се понижи. Ръстът на производството също намали темпа си в световен план през май. Индексът на S&P/Case-Shiller, оповестен на 31 май, показа, че цените на жилищата в САЩ през март са паднали до най-ниското си ниво от 2003 г. и така стойността на недвижимото имущество на американците е намаляла още повече.
„Последното развитие ни предупреждава, че трябва да отчитаме и неуловимите сили, заяви Марк Занди, главен икономист в Moody's Analytics в Уест Честър, Пенсилвания. Всички преживяха толкова, че не е необходимо кой знае колко, за да потисне хората.“

Понижение на прогнозите

През последните две седмици икономистите в компании като J.P. Morgan, Goldman Sachs и Macroeconomic Advisers понижиха прогнозите си за растежа през настоящото тримесечие. Занди, който в началото на второто тримесечие прогнозираше ръст от 3,7% за периода, понижи прогнозата си до 2,2,%.
Ръстът от 1,8% през първото тримесечие и спадът спрямо предходното тримесечие, когато увеличението беше 3,1%, също бяха по-ниски от прогнозите на икономистите.
До този момент Обама все още не е преживял сериозен удар от проучванията на общественото мнение. Допитванията на Gallup сочат, че одобрението на политиката на Обама между 31 май и 2 юни е било средно 51%, което е скок от 41% в средата на април след убийството на Осама бин Ладен и поевтиняването на бензина.
Евентуалните кандидати на републиканците за Белия дом поставят икономиката на преден план. Бившият губернатор на Масачузетс Мит Ромни, който тази седмица официално обяви, че ще се бори да бъде номиниран за кандидат-президент на републиканците, заяви, че броят на безработните е „просто непростим“. „Политиката на Обама разочарова Америка“, увери той.
Притесненията на инвеститорите около американската икономика смъкнаха акциите, проточвайки най-продължителната поредица от седмични спадове за Dow Jones Industrial Average от 2004 г. насам. В същото време облигациите се покачиха.
Dow загуби 97,29 пункта (или 0,8%) до равнище от 12 151,26 в Ню Йорк, което е петата му последователна седмица на загуба. Standard & Poor’s 500 Index падна с 1%. Еврото се покачи с 1% на $1,4637, докато Dollar Index се смъкна с 0,8% на 73,714. Държавните облигации поскъпнаха, като доходността по двугодишните ценни книжа стигна седеммесечно дъно от 0,41%.
Сегашният спад повтаря движението на американската икономика от миналата година, когато ведомостите за заплатите се увеличаваха със средно над 300 хил. от март до май, след което ръстът се забави, а после започна загуба на работни места след избухването на европейската дългова криза. Растежът се активизира отново през октомври. Занди е сред анализаторите, според които възстановяването ще се засили през втората половина на 2011 г.

Трудности по пътя

„Трудностите по пътя към възстановяването са нещо неизбежно“, заяви Обама при посещение в завода на Chrysler Group в Толедо, щата Охайо.
„Икономиката ни понесе сериозен удар и й е нужно време, за да се съвземе“, заяви американският президент пред работниците часове след излизането на данните за трудовия пазар.
Забавящият се растеж ще възпрепятства поне временно подобряването на заетостта в условията на икономика, която трябва още доста да напредне, докато се измъкне от рецесията. Възстановени са едва 1,8 млн. от загубените след януари 2008 г. над 8,7 млн. работни места.
Още преди поредицата от негативни индикатори в последно време анализаторите прогнозираха, че Обама ще трябва да се задържи в предните позиции при труден предизборен икономически климат. Очакванията за безработицата през последното тримесечие на 2012 г. са за 7,9%, сочи усреднената оценка в проучване на „Блумбърг“ между 2 и 12 май. Занди смята, че към деня на изборите безработицата ще е „над 8%“.

Победата на Рейгън

Роналд Рейгън, който се сблъска с безработица от 7,2% в деня на изборите през 1984 г., е единственият американски президент, спечелил втори мандат при равнище на този показател над 6% след Втората световна война.
Колебливото възстановяване усложнява предизвикателството пред посланието на Обама, че страната е в траен процес на подобряване. Белият дом сведе този мотив до фразата „Спечели бъдещето“.
Дивайн твърди, че доверието във възгледите на Обама за бъдещето (нещо повече от конкретно равнище на безработицата) ще е най-важният компонент в неговата предизборна кампания.
„Гласоподавателите ще направят своя избор въз основа на това, как според тях кандидатът ще повлияе върху бъдещето им, казва Дивайн. Не мисля, че има магическо число за безработицата.“ Рейгън спечели в 49 щата срещу демократа Уолтър Мондейл при „наистина висока безработица по онова време“, защото „хората повярваха, че води страната в правилната посока“, допълва той.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване