06/05/11 21:01
(http://e-vestnik.bg/)

Улицата на мъртвите

Входът на улицата едва се вижда сред растителността. Лампата на ъгъла до неотдавна още светела вечер. Снимки: авторът

На ъгъла стои висок бетонен дирек с лампа, сложен някъде през 70-те години. Жиците продължават по диреците нататък по улицата. Но улица не се вижда. От двете й страни са нахлули храсти, по нея расте трева с почти човешки ръст.

На някогашната уличка има само десетина къщи. Портите и оградите са обрасли с драки, вратите и стълбите са почти закрити от бурени. Тук там се виждат полусрутени покриви, опадала мазилка. Но някои от къщите са запазени. Единствено бурната растителност, която ги е закрила от всички страни, показва, че са необитаеми. “Последният жител на уличката почина през 2004 г.”, казва моят приятел Ж., който има виличка, недалеч оттук до езерото.

Селото, на около 60 км южно от София, е почти призрак. Името му няма значение, защото не се различава много от хиляди други села в България. Пръснато е на няколко махали по баирите. През зимата в него живеят не повече от 15 души. През лятото, с пришълците от градовете, стигат до към 40 в съботите и неделите, а понякога с гостите населението сигурно набъбва до 50-ина души.

Някои от къщите са в добро състояние, но изоставени. Снимки: авторът
Публикувана на 06/05/11 21:01 http://e-vestnik.bg/11911/ulitsata-na-martvite/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване