06/05/11 17:42
(http://www.klassa.bg/)

Хотелиери блокират достъпа до Слънчев бряг

От 11 ч днес ще блокираме пътя към курорта Слънчев бряг и Несебър, съобщи за „Класа“ председателят на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова. Намеренията са протестът да продължи на 11 юни. Само дни преди официалния старт на летния туристически сезон в комплекса хотелиери и държава отново са в конфликт за начина, по който се управлява курортът. Вече 10 години е нерешен въпросът с инфраструктурата, който е свързан с отказа ни да плащаме инфраструктурна такса на държавното дружество „Слънчев бряг“ АД. Ние заплащаме туристическа такса на община Несебър, коментира Иванова. Улиците са публична общинска собственост и общината трябва най-после да си ги получи обратно и да ги поддържа. Ние се обявяваме и срещу пасивността на община Несебър, която само прибира приходите от туристическия налог, без да инвестира в комплекса.
Според „Слънчев бряг“ АД пък само част от хотелиерите са против въвеждането на ред в комплекса, а протестите целят създаване на безредици и могат да провалят сезона. Преди две седмици, както „Класа“ писа, дружеството обяви нова схема за разполагане на временни обекти и въвеждане на наем за тях. Въвежда се пропускателен режим за такситата, доставчиците на храни и напитки в комплекса.
Ние не сме против реда, ние отдавна настоявахме за събаряне на временните обекти в комплекса, уточни Иванова. Но какво се случи, показно бяха съборени не повече от 2-3 обекта, след това дружеството измисли схема, по която, вместо да ги забрани, взима наем от тях, поясниха от Съюза на собствениците. Действията на дружеството са незаконни, то не може да издава административни актове и заповеди от името на общината, обясни още Елена Иванова. От Министерството на икономиката, енергетиката и туризма няма отговор кога ще има решение на въпроса и дали то ще е част от новата идея за единно управление на курортите.
През тази година очакваме най-голям ръст на туристите за последните в години, обяви в Пловдив икономическият министър Трайчо Трайков. Той прогнозира 10% повече чужденци, а ръстът на руските туристи ще достигне 30 на сто. Значителна роля за това има рекламната кампания за популяризиране на страната ни като атрактивна туристическа дестинация, която МИЕТ финансира със средства по Оперативната програма "Регионално развитие".
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване