06/05/11 17:08
(http://www.klassa.bg/)

Щатите и Япония ще подкрепят Кристин Лагард за шеф на МВФ

Френският финансов министър Кристин Лагард най-вероятно ще седне в овакантения пост на шеф на МВФ, след като е получила подкрепата на САЩ и Япония, съобщи Ройтерс. Щатите, които имат най-много гласове във фонда, и Япония, която е втора, се очаква да подкрепят официално кандидатурата на французойката преди 10 юни, когато приключва процесът по номинации. По думите на японския финансов министър Йошихико Нода новият шеф на МВФ трябва да бъде избран след отворена, достойна и прозрачна процедура. Бързоразвиващите се страни обаче изтъкват нарастващия си дял в световната икономика, начело с Китай и Индия, който да им осигури по-голямо влияние за поста във финансовата институция. Тя традиционно се оглавява от европеец. Мексиканският централен банкер Агустин Карстенс също бе сред номинираните.
МВФ има срок до 30 юни да определи наследник на Доминик Строс-Кан, като бордът се надява членовете да постигнат консенсус около обща кандидатура, въпреки че може да се стигне и до избор. САЩ и Европа държат 48% от гласовете, а Япония още 6%. Така, като се сметнат всички гласове за Лагард, тя ще мине 51% и ще спечели позицията.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване