06/06/11 21:45
(http://e-vestnik.bg/)

Васа Ганчева се защитава с нелепи аргументи

Васа Ганчева. Снимка: от видеозаписа със скрита камера

Отначало мислех да не коментирам историята с рушвета от рубриката “Съдебен спор” на “Станция Нова”, заради който Васа я втаса. Освен че по някакъв начин ми се води колежка, тази жена ми е симпатична и трогателна, дори съм се срещал с нея в едно тв студио. “На едно мнение сме с вас, Георги, и не трябва да седим от различните страни на спора. Но нали трябва да има шоу, правим го за шоуто”, беше казала тогава на излизане от предаването “5400″.

Направи ми впечатление на професионалист, човек със самочувствие, личност от класа. От екипа леко бяха промърморили срещу нея - че имала претенции за това, онова или трето, и че изисквала специално отношение към себе си. Но няма лошо. Тя е цяла епоха от историята на българската телевизия.

Коментарите й за тв предавания никога не съм приемал като обективни. Но освен добър стил, в тях има и задълбоченост. Написани са хем на професионален език, хем нескрито флиртуват с широката аудитория и простолюдието. “Ех, бедний ми зрителю…”, и всякакви възклицания от този род. Приемал съм ги като екзотична част от публицистичното разнообразие в днешната преса, както и като едно от малкото доказателства, че силните личности все още имат място във все по-сивите и унизени български медии.

Чета обаче отвореното й писмо в новия брой на “Уикенд” и виждам, че вместо да замълчи или да каже поне една дума на съжаление, Васа се опитва да мине в контраатака, а и се защитава с нелепи аргументи. Смятам, че това е проява на нахалство и безочие.

Основната й защита е намекът, че имало обещание “Съдебен спор” да уведоми редакцията на “Уикенд” за договорката си с нея. Глупости. Във видеото от скритата камера ясно се чува как я питат: “Няма ли опасност някой да се усъмни, като прочете текста ви?”, на което тя отговаря “Ми нищо, нека да се усъмнят”. Тези реплики биха били напълно излишни, ако е имало уговорка някой да съобщава във вестника за външното стимулиране на авторката. Така че, г-жа Ганчева е трябвало повече да се постарае в търсене на някакво свое оправдание.

Да, не е никак хубаво, че всички така скочиха срещу нея, че я изправиха на “другарски съд” по телевизията. Такива сцени винаги са грозни и будят инстинктивна симпатия към обвиняемия. От предаването обаче бяха категорични, че са я поканили да се защити, но тя е отказала. А и какво може да каже в своя защита, наистина?

Аргументите на някои коментатори от типа “тя ли е най-корумпираната личност, тя ли е най-големият престъпник в България” са абсолютно неприемливи. По тази логика, като не можем да осъдим най-големите престъпници, да оставим всеки да злоупотребява със служебното си положение и да приватизира под масата медиите, за които работи на хонорар, така ли? Хайде няма нужда!

Да, Иван и Андрей биха могли да скроят подобен номер и на много други хора, и биха имали не по-малък успех. В случая обаче Васа Ганчева напълно си заслужи приоритетното им внимание, защото не се умори да ги нарича хлебарки и гномове, пишейки един и същ коментар срещу тях месеци наред. Докога Нова телевизия щяла да търпи бездарието и нахалството им и т.н. и т.н. Иван и Андрей са всичко друго, но не и бездарни, а само броени дни след спирането на шоуто им липсата му в ефира на Нова телевизия вече се усеща крещящо. Да, не се харесват на всички зрители, но да не би Слави Трифонов, “Комиците” или “Пълна лудница” да се харесват на всички?

Така че Васа трябваше най-малкото да очаква ответен удар от хората, които заклеймяваше толкова последователно и почти ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване