06/06/11 17:24
(http://www.klassa.bg/)

Иван Искров: Гръцките банки са пилон на стабилността

Гръцките банки са пилон за стабилността на банковия сектор у нас. Това заяви гуверньорът на Българска народна банка Иван Искров за гръцката агенция АНА-МПА, цитирано от БТА. Той бе категоричен, че Гърция няма да излезе от еврозоната и да се откаже от еврото и няма опасност от дестабилизация на българската банкова система. Присъствието на гръцките банки в България и функционирането им на българския пазар няма никаква връзка с икономическата криза отпреди 14 години, заяви шефът на БНБ. По думите му не трябва да се правят аналогии между сегашната ситуация и кризата, обхванала България през 1996-1997 г. Става въпрос за един от банковите сектори с най-висока капитализация и най-добро управление не само на Балканите, но и в цяла Европа, а гръцките търговски банки никога не са били част от проблема, а са част от решението му, посочва Искров.
Свидетели сме на засилен гръцки интерес към България, пък заяви в отговор на „Класа“ изпълнителен директор на Юробанк И Еф Джи България, като все повече компании оглеждат условията у нас не само за покупка на недвижими имоти, но и за покупка на бизнеси, прехвърляне на активи. Кредитите, отпуснати от банката, са за 3 млрд. евро, депозитите са над 2,1 млрд. "Надяваме се ръстът в заделянето на провизии за сметка на печалбата на банките да започне да затихва в края на 2011 г.", посочи Димитрова.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване