06/06/11 18:12
(http://www.klassa.bg/)

Нона Караджова: ЕК одобрява завода за отпадъци в София

До три седмици се очаква Европейската комисия да потвърди одобрението на две от съоръженията на завода за преработка на отпадъци в София - компостиращата инсталация за биоразградими отпадъци и депото за смет. Това съобщи вчера министърът на околната среда и водите Нона Караджова.
Според нея към края на август вероятно ще бъде одобрена и следващата фаза на проекта.
„Дотогава трябва да завърши проучването на възможността продуктите от завода да се изгарят в „Топлофикация–София“. Ако резултатите покажат, че проектът е добър, той ще бъде обект на финансиране в следващия програмен период“, каза още Караджова. Тя беше категорична, че „няма драми“ със завода.
Малко по-рано във Велинград зам.-кметът по екология в София Мария Бояджийска прогнозира, че „Топлофикация– София“ ще консумира с 20% по-малко природен газ, ако се изгарят брикетите, произвеждани от отпадъци.
Общо 5460 мегавата електроенергия годишно ще бъдат произвеждани от компоста, отделян от битовата смет. Това каза директорът на дирекция "Управление на отпадъците" към Столичната община Петър Трайков.
Общината подготвя и нова програма за управление на отпадъците, която ще обхваща следващия 5-годишен период, каза още зам.-кметът по екология Мария Бояджийска.
„Искаме да се разработи ясен механизъм, който да позволи на общината да даде възможност на физическите и юридическите лица, които имат съществен принос за рециклирането и намаляването на отпадъците, да получат съответните данъчни преференции“, каза още Бояджийска. По отношение на такса смет тя заяви, че „колкото по-малко отпадъци генерират хората, толкова по-малка ще бъде таксата им“.
До края на годината се очаква да започне да функционира и обща информационна система за управление на отпадъците в София.
Системата е за около 200 хиляди лева, а чрез нея ще се следи за движението на сметосъбиращата и почистващата техника, както и за количеството извозен отпадък.
Началото на проекта за строителство на депото за смет в местността Садината край село Яна пък вероятно ще бъде факт до месец, месец и половина, съобщиха още от Столичната община.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване