06/06/11 17:21
(http://www.klassa.bg/)

Технологичните акции с над 10-годишно дъно на цените

5-седмичният спад при американските акции свали цените на технологичните компании до дъно от над 10 години. Акциите поевтиняха много и привлякоха интереса на някои от най-големите финансови мениджъри.
Най-голямата група компании, участващи в основния показател на американските акции S&P 500, загуби 7% или близо $190 млрд. от стойността си, откакто пазарът удари връх на 18 февруари. Това бе и най-големият спад от всички индустрии с изключение на финансовата. Акциите на компютърните компании се търгуват на цена от 9,3 пъти над обявените приходи, преди да се извадят лихвите, данъците, обезценяването и амортизацията, и 1,3 пъти по множествения индекс по данни на „Блумбърг“. Това съотношение е най-малкото поне от 1998 г. насам.

Спекулативен балон?

Признаците за забавяне на ръста и първичното публично предлагане на LinkedIn Corporation породиха опасения, че индустрията е навлязла в спекулативен балон, но цифрите показват нещо различно. Печалбите ще се увеличат с 35% по-бързо от индекса S&P 500 през 2011 г., a компютърните и софтуерните разходи на бизнеса ще нараснат. „Има много добра тенденция при търсенето и предлагането в сектора, заяви Майкъл Саностера от RidgeWorth Capital Management. По всички критерии резултатът ще е добър.“
Приходите в компютърната индустрия са почти двойно по-големи от тези по време на пика на балона в интернет сектора. Печалбите за производителите на технологии в S&P 500 възлязоха общо на $135,6 млрд. миналата година спрямо $72,9 млрд. през 2000 г., когато S&P 500 Information Technology Index достигна най-високите си нива. Bank of America твърди, че корпоративните разходи за оборудване и софтуер ще се увеличат с 10% тази година, което е около 4 пъти повече от ръста на БВП на САЩ. Печалбата на акция на производителите на компютри и софтуер ще се увеличи с 24% през 2011 г. и ще надмине увеличението от 17% за S&P 500. Технологичните компании търгуват акциите си при съотношение 12,8 пъти над печалбите в сравнение с 13,1 пъти за компаниите от S&P.
Американските акции поевтиняха миналата седмица (пети пореден спад), след като се оказа, че новите работни места през май са едва 54 000. S&P 500 се понижи с 2,3% до 1300,16. Икономическият ръст се понижи до годишни нива от 1,8% през първото тримесечие спрямо 3,1% през четвъртото, твърдят от Министерството на търговията. Технологичните акции поскъпнаха с 54% през последните девет месеца на 2009 г. и останаха единствено след финансовите акции, когато БВП отбеляза най-голямото си повишение за две тримесечия от шест години насам.
Акциите на LinkedIn поскъпнаха със 109% при борсовия й дебют на 19 май и се търгуваха на стойности 31 пъти годишните продажби. На 2 юни Groupon подаде документи в американската Комисия по ценните книжа и фондовите борси (SEC) за набиране на $750 млн. През март базираната в Чикаго компания обсъди с купувачи на акции първично публично предлагане, при което те щяха да я оценят на $25 млрд., или 9,7 пъти продажбите й.
S&P 500 Information Technology Index се търгува при 2,4 пъти продажбите в сравнение със средно 2,6 пъти от 1992 г насам. „Оглеждам, за да видя дали не можем да прибавим някои акции към портфейла си, казва Джон Кери от Pioneer Investments. Секторът ще е все по-важен за световната икономика.“
Мениджърите на хедж фондове се сдобиха с компютърни акции, след като Бартън Бигс от Traxis Partners сподели, че те са сред петте му фаворита в началото на 2010 г. Paulson & Co. разкри, че държи $1 млрд. в Hewlett-Packard в доклада си пред SEC oт 16 май. Greenlight Capital предупреди клиентите си през април, че е закупил акции на Yahoo. Акциите на Hewlett-Packard падаха девет поредни дни до 23 май, най-дългият спад поне от 1980 г., след като най-големият производител на персонални компютри понижи прогнозите си за годишните продажби. Yahoо загуби 6,5% през май заради слуховете, че може да не спечели от сделката с китайската Alipay заради конфликта с Alibaba.
Greenlight е добавил към портфейла си 1,39 млн. акции на Microsoft през последното тримесечие. Най-големият производител на софтуер се срина с 14% тази година, след като изостана под нивото на S&P 500 в четири от петте предходни тримесечия. Акциите му се търгуват 9,7 пъти обявените печалби, което е под пика от 81 през 1999 г. Разликата от 34% с нивото на S&P 500 е най-голямата поне от 1992 г.
От октомври 2009 г., когато беше и краят на мечия пазар, последвал колапса на технологичните акции през 2000 г., съотношението между цената на акциите и печалбите на Microsoft стигна 18,6 при 23,9 за технологичните акции в S&P 500. За периода Microsoft постигна възвращаемост от 53%, включително дивидентите, спрямо 131% за индустрията.
Инвеститорите често местят пари от един в друг сектор, тъй като очакват, че даден сектор може да е по-печеливш в определен етап от икономическия цикъл. Технологичните компании изоставаха от пазара тази година, тъй като представянето им през 2010 г. бе третото най-лошо. Акциите им паднаха спрямо тези на компании, чиито печалби са по-слабо свързани с ръста и не са толкова уязвими от опасенията за възстановяването.
Промяната извиси борсовите колебания при акциите на производителите на компютри и софтуер до почти 3-годишен връх. 90-дневната волатилност на S&P 500 Information Technology Index спрямо тази на S&P 500 се покачи до 1,23 на 25 април, почти колкото на 14 април 2010 г. и рекорден връх от 29 юли 2008 г., само два месеца преди банкрута на Lehman.

Невероятен баланс

Акциите на Microsoft са добро попълнение заради прихода, който носят, казва Чанинг Смит от Capital Advisors. Те предлагат доходност от дивиденти в размер на 2,68%, а съотношението за S&P 500 е 1,92%. Компанията е разполагала с $50,2 млрд. в кеш и краткосрочни инвестиции към 31 март, а дългосрочните й задължения са били едва $11,9 млрд. “Балансът е невероятен”, казва Смит.
Корпоративните разходи за оборудване и софтуер ще се увеличат с 10% тази година, а БВП на САЩ ще скочи с 2,5% според Bank of America. Технологичните компании дължат 60% от продажбите си на бизнес разходите, най-голям дял сред всички индустрии в S&P 500. „Определено сме фенове на сектора за капиталови стоки, казва Джон Катар, главен инвестиционен директор на Eastern Investment Advisors. Технологиите поевтиняват. И ще се представят над равнището на пазара заради възстановяването на капиталовите разходи.“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване